Ρικ Ντάιμς: Ο Covid-19 προκάλεσε ζημιά στα ανθρώπινα δικαιώματα

12:32 8/7/2020 - Πηγή: Reporter

Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την εκπαίδευση των νομικών επαγγελματιών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HELP) στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Rik Daems, επεσήμανε ότι η πανδημία του coronavirus έθεσε υπό πίεση την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου!

«Για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις αξίες σε δύσκολους καιρούς, καθοδηγούμαστε από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα όταν, στις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας,

η συντριπτική πλειοψηφία - αν όχι όλα - των κρατών μελών μας έπρεπε να θεσπίσει έκτακτα μέτρα παρέχοντας ευρείες εξουσίες στην εκτελεστική εξουσία και περιορίζοντας την άσκηση της ατομικής ελευθερίας», είπε.

Υπογράμμισε δε ότι, η Σύμβαση ορίζει σαφείς «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορούν να παραβιασθούν ακόμη και σε περιόδους σοβαρής έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των κοινωνιών και των θεσμών μας», πρόσθεσε.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Rik Daemsκράτος δικαίουHELPΣτρασβούργοΣυμβούλιο της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα