Ρεύμα: Έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια- Πώς λειτουργούν και ποιους αφορούν
Στη διαμόρφωση των χρεώσεων για τα «δυναμικά» τιμολόγια ρεύματος, που αναμένεται να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο προχωρούν σταδιακά οι περισσότεροι προμηθευτές, ενώ για την ώρα φαίνεται πως το διζωνικό τιμολόγιο δεν έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, με εξαίρεση ίσως τη ΔΕΗ που έχει περισσότερους πελάτες.
Το διζωνικό τιμολόγιο είναι διαθέσιμο από 1η Φεβρουαρίου για τους καταναλωτές που διαθέτουν «νυχτερινό» ή «έξυπνο» μετρητή σε δύο χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα.
Οι νέες χρονικές περίοδοι είναι προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα του ηλεκτρικού συστήματος που διαφέρουν από την εποχή κατά την οποία θεσπίστηκε το νυχτερινό ρεύμα. Αυτό, δηλαδή, που έχει πλέον αλλάξει είναι ότι τα μεσημέρια υπάρχει περισσότερο ρεύμα λόγο των φωτοβολταϊκών και πως η αιχμή της ζήτησης εντοπίζεται κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε λειτουργούν περισσότερο τα κλιματιστικά – κυρίως τον χειμώνα που είναι απαραίτητη η θέρμανση.
Ως εκ τούτου, τα ωράρια χαμηλότερης χρέωσης ανά ζώνη και εποχή, τα οποία ισχύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με το διζωνικό τιμολόγιο που τέθηκε σε εφαρμογή διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. - 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. - 5 π.μ.
Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. - 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. - 4 π.μ.
Μετά το διζωνικό τιμολόγια, έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια, δηλαδή τιμολόγια που θα μεταβάλλονται κάθε ώρα του 24ωρου, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο.
Η τιμή αυτή εμφανίζει πολύ μεγάλες αποκλίσεις στη διάρκεια του 24ώρου, για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω: υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών τα μεσημέρια που μειώνει τις τιμές μέχρι μηδενισμού, και αντίστροφα μεγάλη ζήτηση για θέρμανση και κλιματισμό τα απογεύματα σε ώρες που η ηλιακή παραγωγή μειώνεται ή μηδενίζεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.
Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο κινήθηκε από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (29/1) μέχρι 243 ευρώ στις 9 το πρωί της Δευτέρας (3/2). Συνεπώς οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το δυναμικό τιμολόγιο θα έχουν σημαντικό κίνητρο να μεταφέρουν τα φορτία τους κατά τις περιόδους υψηλής παραγωγής / χαμηλής ζήτησης και χαμηλών τιμών.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή, οι τιμές του δυναμικού τιμολογίου ανά ώρα θα γνωστοποιούνται στους καταναλωτές μέχρι τις 8 το βράδυ της προηγούμενης. Θα περιλαμβάνουν μια βασική τιμή που θα είναι αμετάβλητη και το μεταβλητό σκέλος που θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου. Η Αρχή έχει προτείνει επίσης υποχρέωση των προμηθευτών να ειδοποιούν τους καταναλωτές αν οι τιμές υπερβαίνουν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάποιες ώρες και πρόσθετη ειδοποίηση "αλέρτ" με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο όταν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την 1η Οκτωβρίου οι προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 μετρητές θα πρέπει να διαθέτουν τα δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους. με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για τις εταιρείες ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, ELPEDISON και την Εταιρεία προμήθειας αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Η κρίσιμη παράμετρος πλέον είναι το πόσο φθηνότερα θα είναι τα τιμολόγια τις ώρες μη αιχμής, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση 550.000 έξυπνων μετρητών εφέτος (έως τώρα υπάρχουν 650.000 κυρίως σε επιχειρήσεις) και 1,2 εκατ. κάθε χρόνο από το 2026 έως το 2030, οπότε όλοι οι καταναλωτές προγραμματίζεται να διαθέτουν έξυπνο μετρητή.
#ρεύμα_ #τιμολόγια #ΔΙΖΩΝΙΚΑ_ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ #ΔΥΝΑΜΙΚΑ_ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πλώρη για το Ανατολικό Αιγαίο βάζουν τα 2 Island του Πολεμικού Ναυτικού
- Τέλη του 2025 ο «Μετροπόντικας» της γραμμής 4 στον Ευαγγελισμό
- Ρεύμα: Έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια- Πώς λειτουργούν και ποιους αφορούν
- Spiegel: Η Γερμανία θα στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα
- Νεκρός 65χρονος που έκοβε ξύλα – Τον καταπλάκωσε κλαδί
- «Κλειδί» της ελληνικής οικονομίας ο ξενοδοχειακός κλάδος
- ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος έπιασε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ. ευρώ
- Το «αίνιγμα» της Σαντορίνης με τη «μυστηριώδη» σεισμική ακολουθία
- Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- UBS: Πάνω από 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας μετά την εξαγορά της Credit Suisse
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ρεύμα: Έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια- Πώς λειτουργούν και ποιους αφορούν
- Το «αίνιγμα» της Σαντορίνης με τη «μυστηριώδη» σεισμική ακολουθία
- Παρασύρης: Άλλο νησί επισκέφθηκε η Υφυπουργός Ενέργειας, όχι την Κρήτη
- Αγρότες: Συμβολικός αποκλεισμός της παλαιάς Εθνικής Βόλου-Λάρισας τη Δευτέρα 8/2
- ΝΔ κατά Ανδρουλάκη: Εργαλειοποίησε τα Τέμπη και τώρα τα «μαζεύει»
- Σχολεία Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου, Ανάφης: Κλειστά και την επόμενη εβδομάδα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ρεύμα: Έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια- Πώς λειτουργούν και ποιους αφορούν
- Αγρότες: Συμβολικός αποκλεισμός της παλαιάς Εθνικής Βόλου-Λάρισας τη Δευτέρα 8/2
- Παρασύρης: Άλλο νησί επισκέφθηκε η Υφυπουργός Ενέργειας, όχι την Κρήτη
- Το «αίνιγμα» της Σαντορίνης με τη «μυστηριώδη» σεισμική ακολουθία
- Σχολεία Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου, Ανάφης: Κλειστά και την επόμενη εβδομάδα
- ΝΔ κατά Ανδρουλάκη: Εργαλειοποίησε τα Τέμπη και τώρα τα «μαζεύει»
- Ανδρουλάκης: Στη δικαιοσύνη όποιος εμπλέκεται, χωρίς προστασία-Να χυθεί άπλετο φως
- Φοροδιαφυγή και φορολογικές ελαφρύνσεις: Στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας
- Αστικές συγκοινωνίες Αθήνας: Έρχονται 125 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία μέσω διαγωνισμού
- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας: Οι νεοφυείς εταιρείες που ξεχώρισαν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έρευνα του ΙΤΕΠ: «Κλειδί» της ελληνικής οικονομίας ο ξενοδοχειακός κλάδος
- Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Συρία-ΟΑΧΟ: Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δήλωσε ότι έγινε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων
- Spiegel: Η Γερμανία θα στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα
- Λίβανος: Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις
- Σοκ με την Σταμολάμπρου στον Παναθηναϊκό
- «Κλειδί» της ελληνικής οικονομίας ο ξενοδοχειακός κλάδος
- Π. Βασιλείου: Να υπάρχει καθημερινή εφημερία για το τραύμα, αλλά υπό προϋποθέσεις
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Έρχεται πρόγραμμα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς