Πτωτικό ξεκίνημα της εβδομάδας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις, κυρίως όμως πτωτικές, καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται διεθνώς.

Στα νέα κρούσματα του κορονοϊού και τους καταγεγραμμένους θανάτους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών που ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερο από 10 εκατομμύρια.

Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε κράτη της Ασίας και της Αμερικής προκαλεί φόβους για επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα και για μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως το Τέξας αλλά και η Φλόριντα, η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων κάνει τις αρχές να αναθεωρούν και να αναπροσαρμόζουν τα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδρασή της στην παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, επεσήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευκρινίζοντας πάντως πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Πτώση 40% της παραγωγής αναμένει η Airbus στα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Guillame Faury.

Με απώλειες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ το φετινό καλοκαίρι μεταφράζεται για την ιταλική οικονομία το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους Αμερικανούς, όπως εκτιμά η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αγροτών Coldiretti.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit -διά ζώσης για πρώτη φορά από τον Μάρτιο- στις Βρυξέλλες, με τη βεβαιότητα ότι η προθεσμία για τη σύναψη συμφωνίας δεν θα παραταθεί.

Την Κυριακή, οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο πεδίο των συναλλαγών, αρνητικό είναι το πρόσημο για τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Οριακές απώλειες 0,12% καταγράφει ο DAX στην Φρανκφούρτη στις 12.074,65 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη πτώση 0,36% στις 6.141,36 μονάδες, ενώ καθοδικά 0,40% κινείται και ο γαλλικός CAC 40 στις 4.888,96 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει προσωρινά άνοδο 0,31% στις 19.151,50 μονάδες, ενώ αρνητική 0,10% είναι η συνεδρίαση για τον IBEX 35 της Μαδρίτης που διαμορφώνεται στις 7.176 μονάδες. Στην Πορτογαλία ο PSI 20 σημειώνει απώλειες 0,70% στις 4.343 μονάδες.

Πτωτική είναι και η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών της Ρωσίας. Ο MOEX κινείται πτωτικά κατά 0,56% στις 2.746 μονάδες ενώ και ο RTSI με απώλειες 0,80% διαμορφώνεται στις 1.236 μονάδες. Στην Τουρκία ο BIST 100 κινείται ανοδικά 0,26% στις 114.986 μονάδες.

ΑγορέςΕυρώπη
Keywords