Πότε υποβάλλονται οι προσφορές για το Θριάσιο ΙΙ

Δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να πωλήσει το μεγάλο ακίνητο του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο, γνωστότερο και ως “Θριάσιο 2” μετά τον αποτυχημένο πρώτο διαγωνισμό που είχε καταστεί άγονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού εκτιμάται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό είναι πως ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με αναθέτουσα αρχή τον ΟΣΕ και το υπουργείο έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για την ωρίμανση του.

Η

έκταση που θα παραχωρηθεί είναι εμβαδού 1.450 στρεμμάτων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο της χώρας, μετά από εκείνο του διεθνούς αεροδρομίου «Eλευθέριος Bενιζέλος».

O διαγωνισμός περιλαμβάνει την παραχώρηση για 25-30 χρόνια του Eμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (EΣΣΣΔI) στο Θριάσιο Πεδίο. H αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μεγάλη, οι μέχρι τώρα επενδύσεις εκεί το καθιστούν «ώριμο» προς αξιοποίηση, με ζητούμενο ωστόσο την ανταποδοτικότητά του σε σχέση με τη σιδηροδρομική του λειτουργία. Στόχος η μετεξέλιξη σε ένα εθνικής, αλλά και διεθνούς εμβέλειας εμπορευματικό κέντρο, ανταγωνιστικό προς όλα τα άλλα, αλλάζοντας τον τρόπο διακίνησης των εμπορευμάτων από Αττική προς την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται η TPAINOΣE, η Goldair και η Pearl ενώ η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο ΟΣΕ αυτή την εποχή σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης, που εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν εντός Αυγούστου. Στη συνέχεια εφόσον εγκριθούν από το υπουργείο θα “κλειδώσει” η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού ο οποίος θα είναι και πάλι με τη μορφή της παραχώρησης-ΣΔΙΤ.

Τα στατιστικά του Θριασίου 2

Το ακίνητο στο Θριάσιο 2 διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδόν 1.450 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub. Οι επενδύσεις (τουλάχιστον όσον αφορούσε τον προηγούμενο διαγωνισμό) δεν ξεπερνούσαν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει / συμπληρώσει τα έργα για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης στο ακίνητο των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ που συνορεύει με το χώρο που θα κατασκευαστεί το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο γνωστότερο ως Θριάσιο 1.

ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

διαγωνισμόςΟΣΕΑσπρόπυργοςEλευθέριος BενιζέλοςhubEΣΣΣΔIΘριάσιο Πεδίο
Keywords
Τυχαία Θέματα