Πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους Συντηρητικούς 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς ο Ρίσι Σούνακ ήταν ουσιαστικά αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και το έκανε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Τόρις, έκανε την επίσημη ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης (22/5), τονίζοντας πως «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας

του».

«Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» είπε προκηρύσσοντας (υπό βροχή) εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον Βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει στο Reuters ότι οι εκλογές θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και πράγματι έτσι θα γίνει. Αλλά στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.

Σημειώνεται πως το κόμμα των Εργατικών έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Το προβάδισμα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις 18 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών.

Οι δηλώσεις Σούνακ

"Η οικονομική σταθερότητα είναι η αρχή. Το ερώτημα τώρα είναι ποιον εμπιστευόμαστε. Τώρα είναι η στιγμή που η Βρετανία πρέπει να επιλέξει", δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις και πρόσθεσε πως "οι αβέβαιοι καιροί απαιτούν σαφές σχέδιο και τολμηρή δράση. Δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε μαζί. Καθοδηγούμαι από το ότι πρέπει να κάνω το σωστό, όχι το εύκολο. Θα αγωνιστώ για κάθε ψήφο και θα κερδίσω την εμπιστοσύνη σας. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα".

Ο Σούνακ ανέφερε ότι η χώρα πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις τελευταίες εκλογές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είπε ότι η χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια καθοριστική στιγμή. Ανέφερε ότι θα "καθοριστούμε από τις μικρές πράξεις καλοσύνης". Υπενθύμισε στους ανθρώπους ότι αυτός δημιούργησε το σύστημα αδειών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ποτέ δεν άφησε και ποτέ δεν θα αφήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις πιο σκοτεινές μέρες μόνοι τους. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει στους ανθρώπους την ισχυρότερη δυνατή προστασία. "Και ενώ η χώρα ανακάμπτει, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη", τόνισε. Δήλωσε ότι είναι κάποιος που βάζει την οικονομική σταθερότητα πάνω απ' όλα. "Ήρθα στο αξίωμα πάνω απ' όλα για να αποκαταστήσω την οικονομική σταθερότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μελλοντικής επιτυχίας. Είτε πρόκειται για αύξηση των μισθών και καλές θέσεις εργασίας, είτε για επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες μας, είτε για την άμυνα της χώρας. Και χάρη στις συλλογικές μας θυσίες και τη σκληρή σας δουλειά, έχουμε επιτύχει δύο σημαντικά ορόσημα για την επίτευξη αυτής της σταθερότητας, δείχνοντας ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού όλα είναι εφικτά".

Ο Σούνακ τόνισε ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν μια επιλογή, για το ποιος θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για να προφέρει στους ανθρώπους ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στα κυβερνητικά επιτεύγματα. "Αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων και αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες. Μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να κάνουμε αυτή τη χώρα την καλύτερη στον κόσμο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, βάλαμε ποσά ρεκόρ χρηματοδότησης στο Υγειονομικό Σύστημα Υγείας (NHS) μας και εξασφαλίσαμε ότι εκπαιδεύονται τώρα οι ιατροί και οι νοσηλευτές γιατρούς που χρειάζονται τις επόμενες δεκαετίες".

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον αντίπαλό του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι παίρνουν με τον Στάρμερ επειδή "δεν τηρεί τις υποσχέσεις του". Ο ίδιος πρόσθεσε: "Καθοδηγούμαι από το τι είναι σωστό, όχι από το τι είναι εύκολο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα, επειδή δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι ξέρετε ούτε εσείς. Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους. Στις 5 Ιουλίου, είτε ο Κιρ Στάρμερ είτε εγώ θα γίνουμε πρωθυπουργοί. Έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα πάρει τον εύκολο δρόμο και θα κάνει τα πάντα για να πάρει την εξουσία. Αν ήταν ευτυχής να εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει αρχηγός μόλις πήρε τη θέση, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι δεν θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αν γίνει πρωθυπουργός;"

#Βρετανία #εκλογές #Σουνάκ
Keywords
Αναζητήσεις
politikes-exelixeis-sti-vretania-proores-ekloges-stis-4-iouliou.htm
Τυχαία Θέματα