Ποιες ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές καταγράφουν «εκρηκτικά» κέρδη το τελευταίο τρίμηνο

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται αρκετές ναυτιλιακές, ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο το τελευταίο τρίμηνο, μετά από ένα πρώτο εξάμηνο κατάρρευσης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου, η μετοχή που ξεχωρίζει τους τελευταίους τρεις μήνες είναι η Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα. Η μετοχή έχει κατορθώσει σχεδόν να διαγράψει τις απώλειες, που κατέγραψε κατά το πρώτο μισό του έτους, σημειώνοντας τριμηνιαία άνοδο της τάξεως του 138,24%.

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή της παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις, αλλά οι αναλυτές την τοποθετούν πολύ υψηλά στις προτιμήσεις τους λόγω των ευοίωνων προοπτικών για τον κλάδο των containerships και των χαρακτηριστικών του στόλου της.

Η καλή εικόνα στη ναυλαγορά των containerships σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές ευνοούν κι άλλες ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές του κλάδου. H Global Ship Lease, συμφερόντων του Γιώργου Γιουρούκου ενισχύεται σε τριμηνιαία βάση κατά 84,83%, η Navios Maritime Containers, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου ανεβαίνει κατά 76,4% και η Costamare, συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου κινείται ψηλότερα κατά 34,93%. Στην αγορά δραστηριοποιείται και η Euroseas, συμφερόντων του Αριστείδη Πίττα, η οποία κερδίζει 12,55%.

Στις μετοχές ελληνικών συμφερόντων με τριμηνιαία κέρδη άνω του 10%, συναντάμε ακόμη την Pyxis Tankers, συμφερόντων του Βαλέντιου Βαλέντη (+16,36%), την άλλη μετοχή του κ. Πίττα, την Eurodry (+14,36%), την Dorian LPG, συμφερόντων του Γιάννη Χατζηπατέρα (+14,34%) και την Star Bulk Carriers, συμφερόντων του Πέτρου Παππά (+12,46%).

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, στην Dynagas LNG Partners, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου. Η συγκεκριμένη μετοχή είναι από τις ελάχιστες - ελληνικών συμφερόντων - η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει θετικό το πρόσημο από τις αρχές 2020, εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή, όπως έκλεισε την Παρασκευή (2,540 δολάρια), είναι αυξημένη κατά 20,38% από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο υποχωρεί κατά 28,65%, ενώ τερμάτισε αμετάβλητη ή με πτώση τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Γιώργος Γεωργίου

ΝΑΥΤΙΛΙΑΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣναυτιλιακές εισηγμένεςDanaos CorporationCostamareNavios Maritime ContainersGlobal Ship LeaseDYNAGAS LNG PARTNERS LPΈλληνες εφοπλιστές
Keywords
Τυχαία Θέματα