Πιερρακάκης: Στόχος να πετύχουμε win-win συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ
Στο πάνελ με θέμα «Σχεδιάζοντας τον νέο νοσοκομειακό χάρτη: Δυσκολίες και Προοπτικές» στο 6ο Συνέδριο ygeiamou συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μιας συμφέρουσα συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπληρώνει με μεγάλη ταχύτητα το χρέος της.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον στόχο της ΕΕ να επιτύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που να είναι win-win για όλους και πρόσθεσε: «Οι εξαγωγές μας είναι περί το 1% του ΑΕΠ. Δεν μας απασχολεί άμεσα, αλλά μας απασχολεί δευτερογενώς, δηλαδή αν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα επηρεάσει και εμάς. Η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τους δασμούς. Η έκθεση Ντράγκι τι λέει; Ότι μεταξύ μας στην ΕΕ βάζουμε εμπόδια που είναι αντίστοιχα των δασμών. Όλα πλέον είναι στο τραπέζι, γιατί η ένωση στην ΕΕ βελτιώνει την οικονομική επίδοση. Ο δικός μας στόχος είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την οικονομία της Ελλάδος. Η Ελλάδα είναι στις 6 από τις 27 χώρες που έχουν πλεόνασμα. Πρέπει να αφαιρέσουμε εμείς εμπόδια που συναντά ο πολίτης και η επιχείρηση αλλά και να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις».
Αναφερόμενος στο χρέος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι το χρέος αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα δηλώνοντας ότι: «Το χρέος δεν μας προβληματίζει, αποκλιμακώνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που μπορούμε να πούμε πως το 2029 δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα της ΕΕ. Το ελληνικό χρέος είναι σε πολύ καλή χρονιά εξυπηρέτησης. Φέτος είχαμε 4,8% πλεόνασμα, του χρόνου στο 3,5%», ενώ αναφερόμενος στον κλάδο της υγείας τόνισε ότι γέμισε με επενδύσεις και πρόσθεσε: «Έχουμε πρόθεση το επενδυτικό clawback να το επεκτείνουμε έως το 2030. Ο πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Υγείας είναι 500 εκατ. ευρώ, Η Ελλάδα κατάφερε να κάνει ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού στον κόσμο λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πολλά δεδομένα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε καλή ανάλυση στα δεδομένα. Αυτός είναι ένας κλάδος τον οποίον πιστεύουμε».
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος όσον αφορά το δημογραφικό, τονίζοντας ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που «θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχει επίδραση σε κάθε τομέα πολιτικής όπως η Υγεία. Το πρώτο άρθρο του Φρίντμαν στους ΝΥΤ μετά το πρώτο μνημόνιο έλεγε πως αν βλέπεις τους Έλληνες να φεύγουν πούλα, αν επιστρέφουν πίσω, αγόρασε. Έχουμε αντιστροφή του Brain Drain. Στόχος να γίνουμε γεννήτρια ταλέντων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Θα στηρίξουμε με βάση τις δυνατότητές μας, κάθε κλάδο που θα έχει προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας».
#Κυριάκος_Πιερρακάκης #ΗΠΑ #Ευρώπη #WIN_WIN_ΣΥΜΦΩΝΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η πρώτη επικοινωνία της Publicom Burson Athens για τη Nef-Nef Homeware
- Washington Post: Ο φόβος που οδήγησε τον Τραμπ σε αλλαγή πλεύσης για τους δασμούς
- Νέα πρόταση του Παναθηναϊκού στη Μαρσέιγ για Ουναΐ
- Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΘ, έπειτα από διαμάχη μεταξύ βασικών μετόχων
- Η Baidu ετοιμάζει τα ρομποταξί της για την Ευρώπη – Τα «ανοίγματα» σε Ελβετία και Τουρκία
- Νέο διοικητικό οργανόγραμμα στην Endless EC
- L’Oréal: Όταν η ομορφιά έχει κοινωνικό αποτύπωμα
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για το "ξερίζωμα των Παλαιστινίων"
- Κ. Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις 5,75 δισ. σε πράσινες ενεργειακές υποδομές και mega data centers
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Στάσσης-ΔΕΗ: Επένδυση €5,75 δισ. σε πράσινες ενεργειακές υποδομές
- AEGEAN: Στις 26/5 η καταβολή μερίσματος ύψους €0,76 ανά μετοχή
- Κοινωνικός τουρισμός 2025: Νέα ολιγόωρη παράταση για όλα τα ΑΦΜ
- Μητσοτάκης: Συζητάμε συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες
- Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με την Χαμάς
- Στασιμότητα στη Wall Street- Υποχωρούν οι ανησυχίες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης
- Πιερρακάκης: Στόχος να πετύχουμε win-win συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ
- Briq Properties: Καθαρά κέρδη €3εκατ. το α'τρίμηνο- Αύξηση EBITDA 53%
- Ευαγγελισμός: 15/5 ξεκινά το σύστημα με τα «βραχιολάκια» στα ΤΕΠ
- ΑΕΙ: Έως 26/5 η υποβολή Μηχανογραφικού για υποψηφίους του 5%
- Τελευταία Νέα Reporter
- Πιερρακάκης: Στόχος να πετύχουμε win-win συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ
- Briq Properties: Καθαρά κέρδη €3εκατ. το α'τρίμηνο- Αύξηση EBITDA 53%
- Στάσσης-ΔΕΗ: Επένδυση €5,75 δισ. σε πράσινες ενεργειακές υποδομές
- Μητσοτάκης: Συζητάμε συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες
- AEGEAN: Στις 26/5 η καταβολή μερίσματος ύψους €0,76 ανά μετοχή
- Κοινωνικός τουρισμός 2025: Νέα ολιγόωρη παράταση για όλα τα ΑΦΜ
- Στασιμότητα στη Wall Street- Υποχωρούν οι ανησυχίες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης
- Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με την Χαμάς
- ΠΟΥ: Περιορισμός εργασιών λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση ελέω Τραμπ
- Διαμαντοπούλου: Καμία συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με «δυνάμεις παραλογισμού»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Washington Post: Ο φόβος που οδήγησε τον Τραμπ σε αλλαγή πλεύσης για τους δασμούς
- Κ. Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Η Εσθονία καλεί Ρώσο διπλωμάτη μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό
- ΟΛΘ: Χωρίς το δικαίωμα μερίσματος οι μετοχές από 16 Μαΐου
- Κανάδας: Η νέα ΥΠΕΞ κάλεσε το Ισραήλ να μην χρησιμοποιεί την έλλειψη τροφίμων στη Γάζα ως πολιτικό εργαλείο
- Imperial Brands Hellas: Αύξηση 14% στον καθαρό κύκλο εργασιών και 20% στα κέρδη προ φόρων
- Δανία: Συζητά την άρση της απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
- Ο Λούλα δεν συμφωνεί με την πρόσληψη Αντσελότι
- BriQ Properties: Αύξηση καθαρών κερδών 60% το πρώτο τρίμηνο του 2025
- BriQ Properties: Αύξηση καθαρών κερδών 60% το πρώτο τρίμηνο του 2025