Παλλάδιο: Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής του

Η τιμή του παλλαδίου έχει εκτοξευθεί στην αγορά εμπορευμάτων υπερβαίνοντας ακόμη και αυτή του χρυσού. Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων το μέχρι πρότινος άγνωστο μέταλλο έχει σημειώσει αύξηση 25%. Ποιες συγκυρίες οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής.

Το παλλάδιο είναι ένα λευκό μέταλλο που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την πλατίνα, το ρουθένιο, το ρόδιο, το όσμιο και το ιρίδιο. Ο μεγαλύτερος όγκος προέρχεται από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του εξάγεται ως δευτερεύων προϊόν από την εξόρυξη

άλλων μετάλλων, συνήθως της πλατίνας και του νικελίου.

Χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό στην κατασκευή συσκευών μετατροπής τοξικών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου, σε λιγότερο επικίνδυνα. Πάνω από το 80% του μετάλλου χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών σε αυτές τις συσκευές, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά, την οδοντιατρική και τα κοσμήματα.

Έτσι, οι κλοπές καταλυτών στον πλανήτη έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του μετάλλου. Σύμφωνα με το BBC, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων κλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 70% αυξημένος σε σχέση με το σύνολο του 2018.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση του παλλαδίου ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Χαρακτηριστικά, το 2019 εκτιμάται ότι η παραγωγή του ήταν μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Το έλλειμμα αυτό φαίνεται ότι εμφανίζεται και στη Νότια Αφρική, η οποία παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς και δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι η εξόρυξη μιας ομάδας μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου, μειώθηκε κατά 13,5% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της τιμής παίζει και η ζήτηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία, αφού οι περισσότερες κυβερνήσεις πλέον εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Αυτή την ώρα το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 0,18% και διαπραγματεύεται στα 2.276,20 ανά ουγκιά.

παλλάδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα