Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις παραγγελίες νέων κρουαζιερόπλοιων

Ο κορονοϊός έχει «βυθίσει» στην κρίση τον κλάδο της κρουαζιέρας. Ολόκληρη η βιομηχανία και ιδιαίτερα η ναυπηγική βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή σε διαφορετική κατάσταση απ’ ότι βρισκόταν μερικές εβδομάδες πριν.

Τα γερμανικά ναυπηγεία, Meyer Werft, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, βιώνουν σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η μεγάλη μας ανησυχία ήταν ότι οι τρέχοντες και οι νέοι πελάτες

μας θα έπρεπε να διαλέξουν άλλα ναυπηγεία, επειδή εμείς δε θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τα πλοία, όπως έπρεπε» τόνισε η επικεφαλής του Τμήματος Πωλήσεων και Σχεδιασμού των ναυπηγείων, Imke Knoop.

Όπως αναφέρεται, η σύναψη νέων συμβάσεων ναυπηγικής έχει προχωρήσει αρκετά μέχρι τώρα και οι παραγγελίες της Meyer Werft είναι πλήρεις μέχρι το τέλος του 2023.

Ωστόσο, οι τιμές της αγοράς κρουαζιερόπλοιων μειώνονται καθημερινά και η αβεβαιότητα αυξάνεται. Περίπου το 80% της συνολικής αγοράς κρουαζιερόπλοιων εξυπηρετείται από μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, που αυτήν την περίοδο υφίστανται απώλειες περίπου 100 εκατ. ευρώ την ημέρα στον κύκλο εργασιών τους, σύμφωνα με την Meyer Werft.

«Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς θα έχει μεγάλη επίπτωση στις παραγγελίες μας» είπε η Knoop. Όπως εξήγησε, οι πελάτες της Meyer Werft δε θα βρίσκονται σε θέση να συνεχίσουν να παραγγέλνουν πλοία στον ίδιο βαθμό με πριν.

Σήμερα, σχεδόν όλες οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για έναν ή δύο μήνες και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της πανδημίας δεν αποκλείει επιπλέον αναστολή στη δραστηριότητά τους

Γιώργος Γεωργίου

Meyer WerftΝαυπηγείακρουαζιέρακρουαζιερόπλοιοκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις παραγγελίες νέων κρουαζιερόπλοιων,