Οι εισηγμένες που θα ευνοηθούν απ'τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

10:52 9/9/2021 - Πηγή: Reporter

Οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων που θα τροφοδοτήσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα, η αξιοποίηση των πόρων του δανειακού σκέλους στήριξης σε συνεργασία με τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τις εμπορικές τράπεζες. Πρόκειται για συνολικά κεφάλαια 12,7 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο που θα δοθούν στην Ελλάδα για να κατευθυνθούν και

να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στα μεγαλύτερα ή μικρότερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει βάσει του κανόνα first-in-first-out (fifo) δηλαδή οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθίσταται σαφές το προβάδισμα που έχουν όμιλοι και εταιρείες (κυρίως) εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η υποχρέωση του 20 % οδηγεί πλήθος εισηγμένων εταιρειών να αναζητήσουν νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη περισσότερο, δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες κυρίως θυγατρικές μεγάλων ομίλων που σπεύδουν να περάσουν το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών. Η υποχρέωση του 20 % ως ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα αποφασίσουν να απευθυνθούν στις συνεργαζόμενες με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τράπεζες για να αξιοποιήσουν τους πόρους του δανειακού σκέλους του για παραγωγικές επενδύσεις δίνει τον τόνο στις επιλογές και τις αποφάσεις.

Η ίδια συμμετοχή (των εταιρειών) θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%, κριτήριο που απαιτεί “γεμάτο ταμείο” και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι ισχυροί όμιλοι, στο σύνολο τους. Άλλωστε, κυρίως εισηγμένες, διαθέτουν (και λόγω εφαρμογής κανονισμού “εταιρικής διακυβέρνησης”) την υποδομή ούτως ώστε να υλοποιηθεί μία γραμμή χρηματοδότησης, σε αναλογία 40% δάνειο Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνεια συγχρηματοδότησης από εμπορική τράπεζα (co-financing) και ένα 30% ίδια συμμετοχή του φορέα της επένδυσης. Η κατανομή, οριοθετεί, σε γενικές γραμμές και το πλαίσιο: “πράσινη μετάβαση” (σε ποσοστό 37%), “ψηφιακή μετάβαση” (20%), “ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός” και “απασχόληση και κοινωνική συνοχή”.

Οι επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να είναι, κατ’ αρχήν αξιόχρεες (bankable), να έχουν την δυνατότητα ίδιας εισφοράς και να λειτουργούν σε πλαίσιο συνεργασίας των σχετικών (τραπεζικών) διευθύνσεων (structured finance, investment banking, corporate business), με έναν συντελεστή “μόχλευσης” σχεδόν 2,5 φορές. Το εν λόγω ratio, οδηγεί τα επενδυτικά σπίτια να εκτιμήσουν, πως στις εισηγμένες “κρύβεται” εν δυνάμει αποτίμηση έως 1,5 φορά μεγαλύτερη σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ομίλων, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής, όπως λ.χ. “υποδομών/κατασκευών”, “ενέργειας”, “μεταφορών/logistics”, “τηλε-επικοινωνιών”, “ψηφιακού μετασχηματισμού /πληροφορικής” και πλήθος τομέων δραστηριότητας σχετίζεται άμεσα είτε έμμεσα με έναν τόσο ευρύ παραγωγικό ιστό. Με τις εισηγμένες, στο ΧΑ, να αποτιμώνται σήμερα στα 65,6 δισ. (σχεδόν στο 38% του ΑΕΠ) δηλαδή πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (πολύ δε περισσότερο έναντι αναπτυγμένων αγορών) το “ρηχό” χρηματιστήριο θα μπορούσε να δικαιολογήσει πολύ μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Η μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες βάσει των οποίων θα επιλεγούν από τις τράπεζες και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια από την δεξαμενή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πυλώνας συμπληρωμένος από τον πλήρη οδηγό των επιλέξιμων επενδύσεων που καταφθάνει θα τροφοδοτήσουν ένα ισχυρό κύμα deals στην ελληνική αγορά. Ενέργεια, τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, φάρμακα, μονάδες παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης θα είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής.

Αναλυτές ξένων οίκων (Goldman Sachs, JP Morgan κ.α) έχουν ως ενδεικτική την περίπτωση του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, στον οποίο ο μετασχηματισμός έχει συστημικά χαρακτηριστικά και ολοκληρωτική αλλαγή μοντέλου παραγωγής. Σύμφωνα με τους οίκους οι εταιρίες η ΔΕΗ, η Mytilineos η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΑΔΜΗΕ ανήκουν σ αυτό το κλάδο που θα πρωταγωνιστήσει. Με την διεθνή τάση προς το Green Energy να έχει προσελκύσει, ήδη, επενδυτικά κεφάλαια τρισ ευρώ ειδικότερα από την πλευρά των renewable energy funds για τις εισηγμένες διανοίγεται διάπλατος ένας επενδυτικός ορίζοντας, 3 με 4 δισ. ευρώ. μέσα στην επόμενη πενταετία. Το project Greek Green Funds, που έχει προκηρύξει (από το καλοκαίρι του 2020) το αρμόδιο Υπουργείο έχει την πλήρη (υπό) στήριξη (και χρηματοδοτική ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το γεγονός, πως ήδη πανίσχυρα funds λαβαίνουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των ισχυρών του κλάδου, αντανακλά ακριβώς αυτή την προσδοκία/προοπτική μεγέθυνσης, συνακόλουθα υψηλότερων αποτιμήσεων. Εξηγεί, εν πολλοίς και την στροφή που υλοποιούν ακόμη και όμιλοι, όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ αλλά και μικρότεροι του κλάδου (Elinoil, Revoil) προς το πεδίο των “ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”. Στις εμβληματικές δράσεις περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, έργα υποδομής (λ.χ. Βόρειος Αξονας Κρήτης, Ε65, νέο εθνικό οδικό δίκτυο, νέος προαστιακός στην Αττική, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική χώρα κ.α.) επικοινωνιών (δίκτυο 5G στους αυτοκινητοδρόμους κ.α.) ψηφιακές υποδομές ένα ευρύτατο φάσμα έργων που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αφορούν άμεσα είτε έμμεσα την πλειονότητα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

εισηγμένεςΤαμείο Ανάκαμψης
Keywords
Τυχαία Θέματα