Οι δύο τρόποι εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο εγκυκλίους, σύμφωνα με τις οποίες δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για υποψηφίους - μαθητές και αποφοίτους, που θα επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές αναμένεται να επιλέξουν δηλαδή ανάμεσα στο νέο σύστημα, που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές

εξετάσεις του 2020, ή στο παλαιό σύστημα.

Ειδικότερα, οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ (δηλαδή Γ΄ ημερησίου, Γ΄ τριετούς εσπερινού και Δ΄ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή μόνο ενός επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα, βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής ενός ή δύο πεδίων με τέσσερα ή πέντε μαθήματα. Τέλος, τα δύο συστήματα, παλαιό και νέο, έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

Δείτε τις δύο εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας:

Παλαιό σύστημα

Νέο σύστημα

Πανεπιστήμια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣυπουργειο παιδειαςεγκύκλιος
Keywords
Τυχαία Θέματα