Οι δαπάνες της πανδημίας- Ετήσιος απολογισμός (πίνακες και διαγράμματα)

14:54 2/3/2021 - Πηγή: Reporter

Το ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε την Τρίτη τα αναλυτικά στοιχεία των 27 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει από τον Μάρτιο του 2020 για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε τη Δευτέρα (1/3) και στην οποία έκανε ουσιαστικά τον απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του ενός έτους της πανδημίας στην Ελλάδα, το ΥΠΟΙΚ παρουσιάζει με πίνακες και διαγράμματα την κατανομή των κονδυλίων που δαπάνησε σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τα

27 δισ. ευρώ υπολογίζονται για τα μέτρα που ελήφθησαν από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι συνολικά 544.591, ενώ οι εργαζόμενοι που έλαβαν αποζημιώσεις είναι συνολικά 1.727.577. Έλαβαν συνολικά το ποσό των 2.903.700.887 ευρώ.

Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες για τους εποχικά απασχολούμενους, τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και τους επιστήμονες, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των οφειλών των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.

Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

ΥΠΟΙΚΟΙΚΟΝΟΜΙΑπανδημίαΕΛΛΑΔΑlockdownδιαχείρισηδαπάνες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα