Ο... λόγος σε Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν

09:45 2/7/2020 - Πηγή: Reporter

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, με φόντο ασφαλώς το Ταμείο Ανασυγκρότησης, για το οποίο ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου.

Οι προοπτικές για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλές. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι

αγορές. Το ευρώ απολαμβάνει το καλύτερο ράλι του σε περισσότερα από δύο χρόνια και αυτό βασίζεται κυρίως στις ελπίδες ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ευθυγραμμιστούν και θα συμφωνήσουν για το ταμείο ανάκαμψης που θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών που υπέστησαν πλήγμα από την πανδημία.

Παράλληλα, στο μέτωπο του κορονοϊού, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλύτερη από ό, τι στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου υπάρχει νέα έξαρση.

Ωστόσο, το μήνα του μέλιτος της Ευρώπης με αγορές θα μπορούσε να τελειώσει απότομα εάν οι ηγέτες αποτύχουν να συμφωνήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου, προφανώς για να στηρίξουν την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άλλωστε, η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται σε αυτή που κατέθεσαν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα και οι διααφωνούντες. Στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς και καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία του Ιουλίου αναμένεται να κορυφωθούν.

Οι δηλώσεις Μέρκελ - Φον ντερ Λάιεν, ίσως δείξουν προς τα πού κινείται η ΕΕ (που μπήκε σε περίοδο γερμανικής προεδρίας) για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΓερμανίαΕΕΜέρκελσύνοδος κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα