Ο Μπιλ Γκέιτς... οργανώνει «νέα βιομηχανική επανάσταση» για το Κλίμα

Ο Μπιλ Γκέιτς συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια από επτά μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Breakthrough Energy, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Gates το 2016, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από τη Microsoft,

την BlackRock, τη General Motors, την American Airlines, τον Boston Consulting Group, την Bank of America και την ArcelorMittal.

Το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσινγκτον είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του "Breakthrough Energy Catalyst", ένα έργο που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και στοχεύει στη χρηματοδότηση, παραγωγή και αγορά νέων λύσεων που θα βοηθήσουν στη στήριξη μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Ο Γκέιτς ανέφερε σε δήλωσή του ότι απαιτείται «μια νέα βιομηχανική επανάσταση» εάν ο κόσμος πρόκειται να αποφύγει μια κλιματική καταστροφή.

«Η μισή τεχνολογία που απαιτείται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων είτε δεν υπάρχει ακόμη ή είναι πάρα πολύ ακριβή για τον περισσότερο κόσμο», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft. "Το Catalyst έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό και για να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να επενδύσουμε στο μέλλον της καθαρής τεχνολογίας μας."

Και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμενο με αυτήν την αυξανόμενη κοινότητα ιδιωτικών και δημόσιων εταίρων, το Catalyst θα αποκτήσει μια παγκόσμια εικόνα του τοπίου της ενεργειακής καινοτομίας - τις βασικές τεχνολογίες, τις κορυφαίες εταιρείες, τους χρηματοδοτικούς εταίρους και τις κεντρικές πολιτικές - και θα χρηματοδοτήσει τα έργα που θα έχουν το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας».

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί αρχικά στην άμεση δέσμευση αέρα, στο πράσινο υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και το βιώσιμο καύσιμο αεροπορίας.

Η BlackRock έχει δεσμευτεί για 100 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος, ενώ η Microsoft, η American Airlines και η ArcelorMittal έχουν δεσμευτεί για το ίδιο ποσό. Οι υπόλοιπες δεν αποκάλυψαν το μέγεθος των επενδύσεών τους.

Οι εταιρικοί κολοσσοί υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα

Ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της BlackRock, δήλωσε ότι η μετάβαση σε έναν καθαρό μηδενικό κόσμο είναι «η κοινή ευθύνη κάθε πολίτη, εταιρείας και κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει 50 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα όσα λένε οι παγκόσμιοι ηγέτες και διευθύνοντες σύμβουλοι, η λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα ακόμη. Η παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων επιταχύνεται και πρόκειται να γίνει ακόμη χειρότερη, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο μιας κλιματικής καταστροφής.

«Είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση: η μετάβαση κινείται πολύ αργά από την άποψη του κλίματος, αλλά αυτό που είναι σημαντικό να αναγνωριστεί είναι ότι είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης και οικονομικών επιλογών», δήλωσε στο CNBC τον Απρίλιο η Carroll Muffett, διευθύνων σύμβουλος στο μη κερδοσκοπικό κέντρο για το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο.

Μια πολύ αναμενόμενη έκθεση της ομάδας του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα «θα είναι απρόσιτος» τις επόμενες δύο δεκαετίες χωρίς άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η συνεργασία μας με το πρόγραμμα Catalyst αντιπροσωπεύει μια πενταετή φιλανθρωπική δέσμευση να επενδύσουμε σε επιστήμες αιχμής που θα βοηθήσουν στην προώθηση ζωτικών λύσεων καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Fink.

Η Aditya Mittal, διευθύνουσα σύμβουλος της ArcelorMitta, του μεγαλύτερου κατασκευαστή χάλυβα στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι πρωτοβουλίες όπως το Breakthrough Energy Catalyst είναι «κρίσιμες» για την εταιρεία και την ευρύτερη βιομηχανία χάλυβα.

«Η βιομηχανία χάλυβα ξέρει πώς να απαλλαγεί από τον άνθρακα - ουσιαστικά αυτό που λείπει είναι η διαθεσιμότητα καθαρής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές που να μας δίνει τη βάση για να το επιταχύνουμε πραγματικά», εξήγησε.

Ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos δημιούργησε το Bezos Earth Fund ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο CEO της Tesla, Elon Musk, δεσμεύτηκε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε νέες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας καθώς οι ίδιοι είναι μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι έχουν αμφισβητήσει εάν εστιάζουν τις προσπάθειές τους να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή στις σωστές περιοχές.

Μπιλ Γκέιτςκλιματική αλλαγήβιομηχανική επανάσταση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα