Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Η δύσκολη επόμενη ημέρα για το νέο ιδιοκτήτη

Την προσεχή Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία έχουν εκδηλώσει επισήμως μέχρι τώρα ο Έλληνες εφοπλιστής, Θεόφιλος Πριόβολος, επικεφαλής του Oμίλου North Star, μέσω της Pyletech Shipyards και ο Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος ηγείται του ελληνοαμερικανικού Ομίλου ONEX Shipyards, με τη στήριξη του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των

ΗΠΑ, Development Finance Corporation (DFC).

Από πηγές κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία, διαρρέεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές υποχρεώσεις, προκειμένου τα ναυπηγεία να «πάρουν μπροστά».

Οι σημαντικές υποχρεώσεις:

Η δέσμευση της εγγυητικής (ισόποσης με το τίμημα) για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (εφόσον κατακυρωθεί η σύμβαση στον υποψήφιο). Με δεδομένη τη γνωστή ταχύτητα της ελληνικής γραφειοκρατίας αυτό σημαίνει 5-6 μήνες.Να καταβάλει πρόστιμα 10.000.000 € εντός μηνός για την τακτοποίηση των –μέχρι σήμερα αυθαιρέτων– κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στην έκταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο τα ναυπηγεία λειτουργούσαν –επί δεκαετίες– χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες.Να καταβάλει 1.000.000 € για την έκδοση άδειας πυρασφάλειας, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο.Να προσλάβει έναν ικανό αριθμό εργαζομένων (π.χ. 300-400 εργαζόμενους) –σημαντικό μέρος των οποίων θα προέρχεται από τους σημερινούς– για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Αυτό σημαίνει δαπάνη μισθοδοσίας 800.000€ κάθε μήνα, για όσους μήνες χρειαστούν μέχρι να κλειστούν νέες δουλειές.Να κλειστούν νέες συμφωνίες με πελάτες, καθώς δεν υπάρχουν ενεργές συμβάσειςΝα πληρώσει 10.000.000€ για να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού, που έχουν μείνει ασυντήρητα επί χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, ότι πέρα από το τίμημα θα υπάρξουν άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 20-25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ναυπηγεία ΣκαραμαγκάΘεόφιλος ΠριόβολοςΠάνος ΞενοκώσταςδιαγωνισμόςυποχρεωσειςΕΝΑΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα