Ναυπηγεία Ελευσίνας:O άγνωστος (;) «Χ» της εξυγίανσης-Οι κινήσεις της ONEX

Πιθανές οικονομικές ατασθαλίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την ταυτότητα της εταιρείας - «μυστήριο» AXIS SA θα αναζητήσει η ONEX, συμφερόντων του Πάνου Ξενοκώστα, στον απόηχο της ανταλλαγής εξωδίκων ανάμεσα στις δύο πλευρές, με φόντο τις «πολύπαθες» διαδικασίες εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αγνώστων στοιχείων AXIS, η οποία ελέγχει το 24,02% της Νεώριον Συμμετοχών, εμφανίστηκε προ ημερών, αποστέλλοντας εξώδικο στη διοίκηση της εταιρείας, με το οποίο ζητούσε τη σύγκληση

γενικής συνέλευσης για λήψη αποφάσεων ακύρωσης της εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου και διακοπής αυτής των ναυπηγείων Ελευσίνας. H Feytea Holding LTD, o βασικός μέτοχος της Νεώριον (52,93%), απάντησε, ζητώντας να μάθει τα στοιχεία της AXIS, ενώ έκανε λόγο για «ύποπτα» οικονομικά ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να εξηγηθούν και χρέη της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στην τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης, το διοικητικό συμβούλιο της Νεώριον αποφάσισε τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 27 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν και αναμένονται σχετικές αποφάσεις είναι ο διορισμός ορκωτών για διαχειριστικό έλεγχο στη Νεώριον Συμμετοχών και τα ναυπηγεία Ελευσίνας για την περίοδο 2005-2020. Παράλληλα, υπόψη των μετόχων θα τεθούν η κατάθεση αιτήματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με ενημέρωση για το εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες διαφάνειας και αν συντρέχει περίπτωση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού σε σχέση με τον πραγματικό μέτοχο της εταιρείας AXIS και η συμμόρφωση της τελευταίας με νομικές διατάξεις περί ονομαστικοποίησης μετοχών για την καταχώρηση των απαραίτητων στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών ∆ικαιούχων. Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης έχουν συμπεριληφθεί και τα αιτήματα της AXIS.

Στην ουσία η ONEX προχωρά ένα βήμα παραπέρα όσα διεμήνυσε στο απαντητικό εξώδικό της, θέτοντας την προηγούμενη διοίκηση της Νεώριον προ των ευθυνών της για τα χρέη στα ναυπηγεία και επιδιώκοντας την αποκάλυψη των μετόχων πίσω από την AXIS.

«Εταιρεία - κέλυφος»

Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους έχει συνομιλήσει το Reporter, συνδέουν τη συγκεκριμένη εταιρεία με την οικογένεια Ταβουλάρη και συγκεκριμένα με τον γιο του Νίκου, Ιωάννη. «Αυτές οι κινήσεις είναι το κύκνειο άσμα της οικογένειας Ταβουλάρη» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όσο κι αν προσπαθούν να το καθυστερήσουν, η πολιτική απόφαση για εξυγίανση έχει ληφθεί.

Σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε σημειώσει σχετικά με την AXIS: «Έως σήμερα παραμένει άγνωστη η ιδιοκτησία της εταιρείας Axis S.A., καθώς παρά τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί κάποιος εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, η Axis S.A. ανήκει σε μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και με διεύθυνση μια ταχυδρομική θυρίδα. Ο δε εμφανιζόμενος πρόεδρος της εταιρίας εμφανίζεται στη Google ως πρόεδρος σε περίπου 4.500 παρόμοιες εταιρείες. Συμπεραίνει κανείς ότι πρόκειται για "εταιρεία κέλυφος" και όχι πραγματική. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, υιός του κ. Νικολάου Ταβουλάρη, ονόματι Ιωάννης Ταβουλάρης, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρία». Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για τον άγνωστο «Χ», στη δύσκολη εξίσωση της εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η συμφωνία εξυγίανσης και τα χρέη

Η συμφωνία, την οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός Development Finance Corporation (DFC) για λογαριασμό του στρατηγικού επενδυτή, της ONEX, θα προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 106 ΒΔ του πτωχευτικού δικαίου και θα υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός οικονομοτεχνικός έλεγχος (due diligence). Την κατάθεση της συμφωνίας θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ναυπηγείων. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό (έτος 2018), ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Νεώριον, οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 261 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τις προσπάθειες Αμερικανών και ONEX έχει στηρίξει δημόσια η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι

Επισημαίνεται ότι στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου των εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας επικράτησε η ΔΑΚΕ.

Οι περίπου 600 εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ετών, παρακολουθούν ανήσυχοι τις τελευταίες εξελίξεις. Στις αρχές Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνέχιση της μισθοδοσίας τους. Να θυμίσουμε ότι το ΠΝ καταβάλλει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων, προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους που έχει παραγγείλει. Η πρώτη παραδόθηκε εντός του έτους και η δεύτερη αναμένεται το 2021. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθυστέρησε σημαντικά.

Γιώργος Γεωργίου

Ναυπηγεία ΕλευσίναςONEXAXISΕΞΩΔΙΚΑγενική συνέλευσηDFCΗΠΑΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣΠάνος Ξενοκώσταςπολεμικό ναυτικόεργαζόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα