Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση στις τράπεζες για προμήθειες και επιτόκια
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα λέγοντας πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα παρέμβει, καθώς η μέχρι τώρα αντίδραση των τραπεζών δεν την ικανοποιεί.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο συγκεκριμένα για «υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις και υψηλά στα στεγαστικά δάνεια». Συμφώνησε με τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά απέρριψε εκ νέου την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των τραπεζών. Προανήγγειλε ωστόσο κυβερνητική παρέμβαση για τις χρεώσεις και τα επιτόκια.
«Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια που δεν δίνονται με κατάλληλο ρυθμό… Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια να περιμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων», είπε συγκεκριμένα.
Σχετικά με την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών έκανε λόγο για «πυροτέχνημα» σημειώνοντας πως «σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Αν ένας πολίτης έχει ζήτημα με την χορήγηση στεγαστικού δανείου, δεν θα βρει λύση με την φορολόγηση των τραπεζών. Γι’ αυτό θα κάνετε λίγη υπομονή για να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που «κλείνει οριστικά μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης χιλιάδες εισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κατηγορίες».
Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, που όπως είπε: «το 2019 ήταν 650 ευρώ, την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Δέσμευση μας ο κατώτατος μισθός το 2027 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Θα ξεπεράσουμε τον στόχο των 1.500 ευρώ μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας. Οι πολιτικές αυξήσεως του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «Ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειώνεται. Το ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από την ανάπτυξη και παραγωγικότητα της οικονομίας και την ετήσια πορεία του πληθωρισμού. Αυτή η πολιτική, της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, είναι η μόνη που απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας. Έχει το πρόσθετο βάρος να πρέπει να διαχειριστεί τα απόνερα μιας πολυετούς κρίσης, ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Ακόμα και αν ελεγχθούν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την πραγματική αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή».
Για την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ
Αρνητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία και υποστηρίζοντας ότι: «Η μείωση του ΦΠΑ εκεί οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση των τιμών, όμως σωρευτικά οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ισπανία, απ’ ό,τι στην Ελλάδα. πχ στα άλευρα και το γάλα. Τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές αλλά τους μεσάζοντες. Εξάλλου, δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μόνο, απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Μπορείτε να κατεβάσετε στην χαμηλότερη κατηγορία του ΦΠΑ. Ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα».
#Κυριάκος_Μητσοτάκης #ΟΜΙΛΙΑ_ΒΟΥΛΗ #κατώτατος_μισθός #ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ_ΤΡΑΠΕΖΩΝ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ #χρεώσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αμοιβαία αναγνώριση ψηφιακών εγγράφων Ελλάδας-Κύπρου με το «Gov.gr Wallet» και τον «Ψηφιακό Πολίτη»
- Παρατείνονται ως τον Απρίλιο του 2025 τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ζωής
- Πού ψάχνουν οι Έλληνες για σπίτι- Οι Top περιοχές
- ΕΡΤ: Ανάθεση στη Media Services
- Για πρώτη φορά Έλληνας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών
- Απάτη καρουζέλ 38 εκατ. ευρώ: Το αρχηγείο στην Αθήνα και οι εταιρείες – βιτρίνα στα Βαλκάνια
- Πειραιάς: Η νύχτα έγινε μέρα στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Μητσοτάκης: Δεν ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών, έρχεται παρέμβαση
- ΕΤΕπ-Ελληνικό Μετρό: Υποστηρίζει τις επενδύσεις πάνω από 30 χρόνια
- Manager of the year 2024 o CEO της Nespresso Αντώνης Αυγερόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Πού ψάχνουν οι Έλληνες για σπίτι- Οι Top περιοχές
- ΕΤΕπ-Ελληνικό Μετρό: Υποστηρίζει τις επενδύσεις πάνω από 30 χρόνια
- Italgas: θα επενδύσει στην Ελλάδα €1 δισ. μέχρι το 2030
- Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση στις τράπεζες για προμήθειες και επιτόκια
- Μπέζος: Θα στηρίξει προσπάθειες απορρύθμισης του Τραμπ-Η στάση Ζάκερμπεργκ
- Συζητήσεις για κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ενόψει της επανόδου Τραμπ
- Γαλλία: Επίσημη η παραίτηση Μπαρνιέ-Αποδεκτή από τον Μακρόν
- Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Πειραιά – Μια ξεχωριστή βραδιά powered by Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο
- Cyber Week 2024: Ρεκόρ ύψους $315 δισ. στις παγκόσμιες πωλήσεις
- Eurobank: €3,3 δισ. προσφορές για το 5ετές senior
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση στις τράπεζες για προμήθειες και επιτόκια
- Μπέζος: Θα στηρίξει προσπάθειες απορρύθμισης του Τραμπ-Η στάση Ζάκερμπεργκ
- Συζητήσεις για κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ενόψει της επανόδου Τραμπ
- ΕΤΕπ-Ελληνικό Μετρό: Υποστηρίζει τις επενδύσεις πάνω από 30 χρόνια
- Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Πειραιά – Μια ξεχωριστή βραδιά powered by Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο
- Βούτσης: Καμία σχέση του αστυνομικού της Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Italgas: θα επενδύσει στην Ελλάδα €1 δισ. μέχρι το 2030
- Πού ψάχνουν οι Έλληνες για σπίτι- Οι Top περιοχές
- Eurobank: €3,3 δισ. προσφορές για το 5ετές senior
- Γαλλία: Επίσημη η παραίτηση Μπαρνιέ-Αποδεκτή από τον Μακρόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ημερίδα για τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής: Δημόσια Διαβούλευση για τον Νότιο Τομέα στο Παλαιό Φάληρο
- Μητσοτάκης: Έρχονται παρεμβάσεις στις τράπεζες με στόχο την ανακούφιση καταναλωτών και καταθετών
- Πώς θα αλλάξει ο συγκοινωνιακός χάρτης στον νότιο τομέα
- Ισραήλ: Δικαστικό «Όχι» στο αίτημα Νετανιάχου να καταθέσει δύο ημέρες την εβδομάδα αντί για τρεις
- Απάτη-καρουζέλ 38 εκατ. ευρώ, με αρχηγείο στην Αθήνα και εταιρείες – βιτρίνα στα Βαλκάνια
- Πειραιάς: Η νύχτα έγινε μέρα στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Eurobank: Οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ
- Χρ. Σταϊκούρας: Προσβάσιμες δημόσιες συγκοινωνίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στον πολίτη
- Πιτσιλής: Πολλαπλά τα οφέλη της ενοποίησης φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών
- Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τράπεζες ανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή – Τι είπε για κατώτατο μισθό και ΦΠΑ