Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Βαρίδια Fed και πληθωρισμός

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (10/1), μετά τα επιθετικά σχόλια δύο αξιωματούχων της Federal Reserve, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί ενόψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,17%.

«Το κύριο θέμα κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η επιφυλακτικότητα στις αγορές, καθώς οι μετοχές επηρεάστηκαν

από τα επιθετικά σχόλια δύο αξιωματούχων της Fed. Ο Raphael Bostic και η Mary Daly είπαν ότι η Fed πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια σε πάνω από 5% και θα τα διατηρήσει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Commerzbank.

«Το κλίμα μπορεί να γίνει πιο επιφυλακτικό ενόψει της δημοσίευσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτική των ΗΠΑ την Πέμπτη, περιορίζοντας το ρίσκο που τόλμησαν να πάρουν κάποιοι επενδυτές ως αποτέλεσμα της αισιοδοξίας γύρω από το άνοιγμα της Κίνας», ανέφερε η Mizuho Bank.

Εάν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό επιβεβαιώσουν το «πάγωμα» που παρατηρείται στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος της Atlanta Fed Bank Bostic είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Πάντως, αν και οι κινεζικές μετοχές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι προσωρινό και αποτέλεσμα του… ενθουσιασμού του ανοίγματος, αφού στην πραγματικότητα τα προβλήματα παραμένουν.

Οι βασικές τιμές καταναλωτή στο Τόκιο αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο 4,0% τον Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να καταργήσει σταδιακά τα μεγάλα κίνητρα που προσέφερε τροποποιώντας την πολιτική της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,78%, κλείνοντας στις 26.175,56 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,24% στις 21.336,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,21% στις 3.169,51 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,49% στις 11.506,79 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,34% και έκλεισε στις 14.802,96 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,05% στις 2.351,31 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.131 μονάδες, χάνοντας 0,28%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα