Μεγαλώνει η ανάγκη για διεύρυνση της «ασπίδας» για επιχειρήσεις- εργαζομένους

Το ένα μετά το άλλο κατατίθενται αιτήματα κλάδων και επιχειρήσεων στη σχετική «ομάδα κρούσης» στο Υπ. Οικονομικών που αξιολογεί τα στοιχεία από την πορεία του τζίρου και τη συνολική οικονομική παρουσία τομέων της ελληνικής οικονομίας …. στα χρόνια του κορονοϊού

Είναι προφανές ότι με εξαίρεση και αυτή προσωρινά των κλάδων του λιανεμπορίου ή κάποιων εταιριών τροφίμων όπου στράφηκαν τις πρώτες μέρες προς αποθεματοποίηση οι καταναλωτές (ζυματικά, όσπρια κτλ) όλοι οι άλλοι σημειώνουν κάθετη πτώση τζίρου. Ειδικά όσοι είχαν μεγάλη έκθεση στον τουρισμό και στον κλάδο Horeca

μετρούν τεράστιες απώλειες ,ωστόσο,όμως, δεν έχουν ενταχθεί στη σχετική «περίμετρο προστασίας.» Ενδεικτικά αναφέρεται ο κλάδος των αναψυκτικών , όπου το 50% του τζίρου προέρχεται από εστιατόρια, καφετέριες ξενοδοχεία κτλ αλλά δεν έχει μπει στα σχετικά ΚΑΔ που θα τύχουν σχετικής ενίσχυσης. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον ίδιο κλάδο για χονδρεμπόρους, που συνήθως λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των βιομηχανιών παραγωγής αναψυκτικών και καταστημάτων εστίασης κτλ. Εκεί ουσιαστικά καταγράφεται στάση πληρωμών και η ανάγκη για στήριξη είναι προφανής καθώς πρόκειται και για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στον κλάδο καυσίμων. Ήδη η Π.Ο.Π.Ε.Κ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων), με επιστολή της προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και τα Επιμελητήρια ΕΒΕΑ και ΕΕΑ, έχει εξηγήσει τους λόγους και ζητά την ένταξη των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για να παραμείνουν ανοικτά για τις ανάγκες των καταναλωτών.

Πάντως, ήδη, στο φόντο αυτών των διεύρυνση της λίστας με τους κλάδους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό και θα λάβουν στήριξη από το κράτος προανήγγειλε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποκάλυψε πως το βράδυ της Παρασκευής έγινε σύσκεψη για την επεξεργασία των κλάδων. «Αυτή η άσκηση είναι δυναμική», ανέφερε. «Οφείλουμε συνεπώς να λειτουργούμε προνοητικά αλλά και συνετά», εξήγησε μιλώντας στο Open.

Τόνισε πάντως πως στην ήδη υπάρχουσα λίστα θα προστεθούν και νέοι ΚΑΔ μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στους νέους ΚΑΔ θα περιλαμβάνονται:

* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

* Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές

* Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ

* Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών

* Πλυντήρια αυτοκινήτων

* Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «συνεχίζεται η άσκηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της εβδομάδος» αλλά και πως «παρακολουθούμε κάθε ημέρα τα αριθμητικά δεδομένα, λαμβάνουμε μηνύματα από την κοινωνία και τους κλάδους και προσπαθούμε να τους ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τηρουμένων των συνθηκών».

Για τα πιθανά νέα μέτρα ανέφερε «δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος, άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε σήμερα σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα».

Πάντως πέρα από τους διάφορους κλάδους που «νοσούν» θύμα της ύφεσης και της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης είναι και το δημόσιο ταμείο. Μάλιστα τον Απρίλιο αναμένεται η κάθετη πτώση να γίνει εναργέστατα εμφανής, καθώς το «λουκέτο καραντίνας» σε 440.000 επιχειρήσεις θα αποτυπωθεί σε ΦΠΑ κτλ.

Σε λίγες επίσης εβδομάδες θα φανεί το τι θα γίνει και με το Μάιο. Τότε προφανώς θα πρέπει να γίνει νέα άσκηση μέτρησης των επιπτώσεων στο ΑΕΠ. Αν η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και φυσικά ο Τουρισμός, συνεχίσουν σε φάση «αναστολής», οι προβλέψεις για μηδενική αύξηση ΑΕΠ μάλλον θα χρειαστούν επί τα χείρω αναθεώρηση κι άρα η παρέμβαση του κράτους θα πρέπει να γίνει πιο δραστική.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:Ποιοι κλάδοι θα προστεθούν στη λίστα επιχειρήσεων που δικαιούνται ενίσχυσηΗ διαδικασία για το επίδομα 800 ευρώΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣεργαζόμενοικορονοιόςΑγοράΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα