Μεγάλη φορολοταρία και πρόστιμα σε λαθρεμπόρους με νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Νέα δεδομένα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής φέρνει το υπουργείο Οικονομικών με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπεται bonus επιβράβευσης για τις αποδείξεις, επανέρχεται η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αλλά και μεγαλύτερα έπαθλα στην φορολοταρία.

Σε σχέση με τα αυξημένα μπόνους γι αποδείξεις

αυτά θα αφορούν επαγγελματικές ομάδες με αυξημένα ποσοστά φοροδιαφυγής (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι γιατροί . Συγκεκριμένα εξετάζεται να επιστρέφεται ποσοστό από 1% έως 10% επί της αξίας αυτών των συναλλαγών σύμφωνα με διάταξη που ενσωματώνει το υπουργείο Οικονομικών Επίσης, επανέρχεται η έκπτωση φόρου 10% από τις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων.

Καμπάνια ενημέρωσης

Για την στήριξη των αλλαγών αυτών έχει βγει προκήρυξη για διαγωνισμό για διαφημιστική καμπάνια με το κόστος για το δημόσιο να φθάνει τα 74.400 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία, παραγωγή τηλεοπτικών σποτ που θα προβληθούν τελικώς στα τηλεοπτικά κανάλια. Η δημιουργία του σεναρίου και των ταινιών θα γίνει από τον Ανάδοχο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Επίσης ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία και παραγωγή των ραδιοφωνικών μηνυμάτων με βάση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Παράλληλα θα αναλάβει το σχεδιασμό των μακετών των καταχωρήσεων σε διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις Οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον ο Ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό και την παραγωγή διαφημιστικών μηνυμάτων για ιστοσελίδες (παραγωγή web banners σε διαφορετικές διαστάσεις) στο πλαίσιο της σκοπούμενης δυναμικής προώθησης και προβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και στα εφετεία της χώρας (7.500 περίπου στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία). Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ.

2. Επίσης, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές.

3. Επιπλέον αναμένεται να προωθηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών καθώς οι απώλειες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ , από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται τουλάχιστον 300-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ συνολικά από τον ΦΠΑ το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στον τομέα των καυσίμων το ζητούμενο είναι μετά από μια «περιπέτεια που φτάνει τη δεκαετία», όπως αναφέρεται, να δουλέψει το σύστημα εισροών-εκροών σε πλήρη έκταση και με αξιοποίηση των στοιχείων για ελέγχους.

Στο μέτωπο των καπνικών προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα για τους λαθρέμπορους. Είναι κοινό μυστικό ότι η χώρα είναι σε «σταυροδρόμι διακίνησης» ενώ ένεκα και της κρίσης και των φόρων υπάρχει μεγάλη έκταση και εγχωρίως της παράνομης αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι σ κθεση της ΚPMG, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Από την έκθεση προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 είναι τρεις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 23,6%. Μάλιστα ηα παράνομη αγορά κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ μόνο το 2018. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα)

4. Επίσης αναμένεται να μπουν κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εξετάζονται, δε εναλλακτικά σενάρια:

- επιστροφή ποσοστού από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.

- επαναφορά έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

- Εν είδει, «τζόκερ», αναμένεται να οριστούν μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων για την φορολοταρία. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή 5.000 ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

5. Τέλος ετοιμάζεται ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα με τους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά 190.000 συνταξιούχων. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αυτόματη διαγραφή προστίμων και κατάτμηση των αναδρομικών στα έτη που αναλογούν ώστε να μην φορολογηθούν αθροιστικά ( με υψηλότερους συντελεστές) στο έτος καταβολής τους. Για όσους τα έχουν πληρώσει θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή των φόρων από την ίδια την υπηρεσία.

Γιώργος Αλεξάκης

υπουργείο ΟικονομικώνπολυνομοσχέδιοΛαθρεμπόριοφοροδιαφυγήφορολοταρία
Keywords
Τυχαία Θέματα