Με «ρεαλιστικό καλάθι» στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός-Τι προβλέπεται να ανακοινώσει

Με ετήσιο, κυρίως, ορίζοντα προβλέπεται να είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, καθώς αφενός η αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν επικρατεί μια σαφής κατάφαση σε πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, δεν επιτρέπουν το γενναίο άνοιγμα του κρατικού κορβανά.

Έτσι η επέκταση ή η μονιμοποίηση των μέτρων σε βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά

και των αποφάσεων στην ΕΕ για το άνοιγμα του δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Eurogroup δεν πήρε οριστικές αποφάσεις για το βαθμό ευελιξίας, που θα έχουν οι οικονομίες της ευρωζώνης. Βέβαια τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί η άρση των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ένεκα της πανδημίας ώστε να στηριχθεί η οικονομία χαλάρωσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Βέβαια δε λείπουν, ειδικά από οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας, όπως ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Γενς Βάιντμαν οι αναφορές ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της κρίσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα και προσωρινά.

Σε αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι οι όποιες κινήσεις που κάνει η Αθήνα στο μέτωπο της στήριξης της οικονομίας, θα πρέπει να διασφαλίζουν και τις προϋποθέσεις για επαναφορά στη «δημοσιονομική ορθοδοξία». Έτσι μπορεί και για του χρόνου μπορεί να έχει διασφαλιστεί η «ρήτρα διαφυγής» από τους αυστηρούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και ο στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα να μηδενισθεί έναντι αρχικής δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ, όμως η δεδομένη την εκτίναξη των ελλειμμάτων δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για πιθανή ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.

Με τα σημερινά δεδομένα μια επιχείρηση «ισοσκέλισης» του προϋπολογισμού προϋποθέτει να εξοικονομηθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ.

Έτσι εν όψει ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν την προσωρινότητα των μέτρων και σημειώνουν ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιείται η όποια παρέμβαση στην οικονομία.

Τούτων δοθέντων στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινωθούν η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα 3.000 ευρώ (από τις 6.500), καθώς και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο που προβλέπει τη μείωσή για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ υπό εξέταση είναι και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικότερα, τα μέτρα τα οποία φέρονται να προκρίνονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είτε με αποκλιμάκωση της εισφοράς κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 είτε με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ή 30.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.Παράταση ισχύος της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και για το φορολογικό έτος 2021.Σταδιακή μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την πλήρη κατάργηση του τέλους.Αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τα μέσα του 2021 με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.Μείωση στο ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.Καταβολή σε μία δόση, των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.Δεύτερο «πακέτο» αναδρομικών στα τέλη Δεκεμβρίου, για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει και τα μέτρα που ήδη προωθούνται και φτάνουν στα 10 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και στις ενέργειες για θεσμικές παρεμβάσεις στην οικονομία π.χ. χωροταξικό, περιβάλλον, ενέργεια κτλ. Έτσι αναμένεται να αναφερθεί:

Στην ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ.Στις επιδοτήσεις που θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου.Στην στήριξη των εργαζομένων με επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων και παράταση των επιδομάτων εργασίας.Στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων.Στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης με έμφαση στα όσα θα γίνουν στη Δ. Μακεδονία.Στα εγγυημένα τραπεζικά δάνεια: Υπάρχει μια εκκρεμότητα 1,5 δισ. ευρώ από τον εγγυοδοτικού μηχανισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι τράπεζες αναμένουν το άνοιγμα και της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Στο νέο «ΤΕΠΙΧ ΙΙ». Πρόκειται για την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘοικονομικά μέτραEurogroupΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα