Μ. Πανταζής: Επενδύσεις–Εξωστρέφεια–Ανάπτυξη το τρίπτυχο της STOP AEBE

Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τι εστί success story για μία επιχείρηση. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν μία εταιρεία επιτυχημένη, σίγουρα κάποιος θα σταθεί στην εδραίωση. Τη σταθερή και διαχρονική παρουσία στην αγορά και την ανάπτυξη μίας ιδιαίτερης σχέσης με τον πελάτη – καταναλωτή.

Του Γιώργου Γεωργίου

Αυτό έχει καταφέρει τα τελευταία 42 χρόνια η STOP AEBE. Η εταιρεία έχει μία βασική αποστολή: Την παροχή ασφάλειας, εκπαίδευσης και υποστήριξης σε κάθε εργαζόμενο. Η STOP ηγείται στην παραγωγή και εμπορία μέσων ατομικής προστασίας, κατασκευάζοντας ποιοτικά προϊόντα όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, γάντια, εξοπλισμό ασφαλείας και πολλά άλλα.

Συναντήσαμε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της STOP, Μιχάλη Πανταζή στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά. Εκεί, αφού μας ξενάγησε στις σύγχρονες υποδομές της – γραφεία, παραγωγή, κατάστημα – συζητήσαμε για την ιστορία της επιχείρησης, την παρουσία της στην αγορά της ναυτιλίας, τα χρόνια της κρίσης, το εγχείρημα στην Ολλανδία και τα projects που ετοιμάζει.

Εταιρεία με ιστορία

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Πανταζής θυμάται πως το ράψιμο δερμάτινων γαντιών εργασίας ήταν η πρώτη δραστηριότητα της επιχείρησης, ενώ η πρώτη εισαγωγή από το εξωτερικό ήταν αδιάβροχες νιτσεράδες από την Αγγλία. Στην πορεία, η STOP διεύρυνε το αποτύπωμά της και πλέον παράγει πληθώρα διαφορετικών προϊόντων. «Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας εδώ, στην έδρα μας, πράγμα πολύ σημαντικό για μία εταιρεία που θέλει να έχει μία άλλη σχέση με τα προϊόντα της και κατ’ επέκταση με τους πελάτες της» επισημαίνει και προσθέτει: «Με την πάροδο των ετών καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύ μεγάλη τεχνική ειδίκευση και μεγιστοποιήσαμε τη δράση μας σε περισσότερους κλάδους».

Το άνοιγμα στη ναυτιλία

Πέρα από τη σταθερή σχέση με τις εταιρείες της βιομηχανίας, η STOP έχει σημαντική παρουσία στη ναυτιλία. «Εισήλθαμε στη ναυτιλιακή αγορά γύρω στο 2000. Πριν από εμάς, οι ναυτιλιακές προμηθεύονταν μέσα προστασίας από τα τοπικά καταστήματα του Πειραιά. Στόχος μας, επομένως, ήταν να κατασκευάσουμε προϊόντα που θα προσέφεραν πρωτίστως ενισχυμένη ασφάλεια και δευτερευόντως υψηλή αισθητική. Σήμερα η ναυτιλία αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό των πωλήσεών μας» επισημαίνει ο κ. Πανταζής, ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές εταιρείες του χώρου, σημειώνει ότι υιοθετούν μία «διαφορετική προσέγγιση και είναι πάντα ευχάριστο να συνεργάζεσαι μαζί τους».

Έμφαση στην ασφάλεια

Η STOP θέτει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια που παρέχουν τα προϊόντα που κατασκευάζει και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. «Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι το εύκολο εμπορικό κέρδος, αλλά η δημιουργία προϊόντων βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» τονίζει ο κ. Πανταζής. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η παραγωγή ανθεκτικών ενδυμάτων που προστατεύουν τον άνθρωπο από δύσκολες εξωτερικές συνθήκες ή πιθανά ατυχήματα.

Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών είναι σίγουρα ένας παράγοντας που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της STOP. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, η εταιρεία συλλέγει δεδομένα από τις διαδικασίες παραγωγής, τα επεξεργάζεται και μπορεί να διορθώνει και σταδιακά να εξαλείφει ενδεχόμενα λάθη. «Το feedback που παίρνουμε για τα προϊόντα, μας βοηθά να εντοπίζουμε τις ατέλειες στη “ρίζα” τους και να τις διαγράφουμε οριστικά» υπογραμμίζει.

Πώς ξεπέρασε την κρίση

Μιλώντας για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο κ. Πανταζής αναφέρει ότι «σίγουρα ήταν μία δύσκολη στιγμή για εμάς, όπως και για το σύνολο της χώρας. Μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι διαγωνισμοί από το Δημόσιο, ενώ πολλές εταιρείες περιόρισαν σημαντικά τη ζήτηση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον κλάδο της οικοδομής». Ωστόσο, όπως τονίζει, «μείναμε πιστοί στο πλάνο μας, διατηρήσαμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τελικά βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία».

Το ολλανδικό project

Η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην εξωστρέφεια και έχει κατορθώσει να επεκτείνει το δίκτυο των εξαγωγών της σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νιγηρία. Φυσικά σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το επίτευγμα διαδραμάτισε η επέκτασή της στην Ολλανδία.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη επένδυση, ο διευθύνων σύμβουλος της STOP υπογραμμίζει αρχικά ότι «πρόκειται για ένα αμιγώς ναυτιλιακό εγχείρημα. Από το 2013 λειτουργούν εκεί οι εγκαταστάσεις μας με μόνιμο προσωπικό. Στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε εταιρείες με δραστηριότητα στο λιμάνι του Ρότερνταμ, που είναι και το κορυφαίο στην Ευρώπη. Παρότι ίσως ήταν ένα τολμηρό βήμα, δεδομένου του ανταγωνισμού, αλλά και του μεγαλύτερου κόστους, μπορώ να πω πως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας. Είδαμε πώς δουλεύει μία ισχυρά ανεπτυγμένη οικονομία, γίναμε σοφότεροι και αξιοποιούμε αυτή τη γνώση για να αναβαθμίσουμε την εγχώρια δυναμική μας». Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, το ολλανδικό project ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας το 2019, ενώ διατυπώνονται θετικές εκτιμήσεις και για το 2020*.

Αισιοδοξία για το 2020 λόγω Ολλανδίας και... Θεσσαλονίκης

Αναλυτικότερα, για την πορεία της STOP το 2019, ο κ. Πανταζής αναφέρει ότι «ήταν μία πολύ καλή χρονιά, κατά την οποία τα περισσότερα οικονομικά μεγέθη κινήθηκαν ανοδικά. Ελπιδοφόρα ξεκίνησε και το 2020. Λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από το τμήμα πωλήσεων στην Ολλανδία, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη». Σημειώνεται ότι η εταιρεία άνοιξε στις αρχές του έτους το νέο της κατάστημα στη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Αναφορικά με αυτό το επιχειρηματικό άνοιγμα, ο κ. Πανταζής υπογραμμίζει ότι «θέλαμε να έχουμε παρουσία στη δυναμική αγορά της Βορείου Ελλάδας. Οι ευκαιρίες που προσφέρει είναι πολλές και θέλουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία μας, να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών».

Τι πρέπει να αλλάξει στον Πειραιά

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες επέκτασης, η εταιρεία εδρεύει στον Πειραιά και εκεί στηρίζεται βασικό τμήμα των συνεργασιών της. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις προοπτικές που παρουσιάζει. Οι προσδοκίες για μετατροπή του σε μεταποιητικό hub τμήματος των διερχόμενων φορτίων έχουν μείνει ανεκπλήρωτες, γεγονός, στο οποίο στέκεται και ο κ. Πανταζής. «Είναι αναγκαία η υιοθέτηση νέων πρακτικών στα logistics, που θα διευκολύνουν τη μεταφορά των φορτίων από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη» αναφέρει.

Τα projects που βρίσκονται στα σκαριά

Αναφερόμενος στα πλάνα της STOP για το μέλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλός της επισημαίνει ότι άμεσα θα αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) της εταιρείας. «Έχουμε παρουσία στον κόσμο του διαδικτύου εδώ και αρκετά χρόνια και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής. Το νέο e-shop θα αυξήσει τη διαδραστικότητα, καθώς θέλουμε να λαμβάνουμε σχόλια και παρατηρήσεις για τα προϊόντα μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις την παραγωγή σου» τονίζει.

Η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό βρίσκεται, επίσης, στην ατζέντα του κ. Πανταζή. Το επιτυχημένο εγχείρημα της Ολλανδίας αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό. «Είναι κάτι που σκεφτόμαστε, αλλά δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό ακόμη. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση, θα τη μελετήσουμε πολύ καλά, προκειμένου να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για όλα» σημειώνει.

Τέλος, η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στην Έρευνα και Καινοτομία, που, όπως εξηγεί ο κ. Πανταζής, «διαμορφώνουν το μέλλον των επιχειρήσεων».

*Η συνέντευξη δόθηκε πριν τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη

STOP AEBEΜιχάλης ΠανταζήςεξωστρέφειαΕπενδύσειςανάπτυξηΝΑΥΤΙΛΙΑμέσα ατομικής προστασίαςΟλλανδία
Keywords
Τυχαία Θέματα