Κύκλος Ιδεών: Οι επιπτώσεις της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

Οι επιπτώσεις της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων ήταν το θέμα διαδικτυακής δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

Στη συζήτηση με συντονιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, πήραν μέρος ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού

Δικαίου, ΕΚΠΑ, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ, η Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, ΑΠΘ.

Επίσης παρενέβησαν ο Αντύπας Καρίπογλου, Δικηγόρος και ο Βασίλης Μαρκής, Επίτιμος Αντεισαγγελέας ΑΠ.

Μια συζήτηση που ήλθε με τη λήξη της πολύχρονης πολύκροτης δίκης, ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας βρέθηκε -όπως και ο τίτλος της συνάντησης υποδηλώνει- στο επίκεντρο της "συνάντησης". Δεδομένου ότι, όπως επεσήμανε εισαγωγικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τρεις από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου και ο Βασίλης Μαρκής είχαν ενεργό συμμετοχή στη σύνταξη του Ποιν. Κώδικα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, να κάνει κάποιες, περισσότερο πολιτικές, παρατηρήσεις, όπως: "ο αντιρατσιστικός νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ασχολείται με εγκλήματα λόγου, δεν ασχολείται ούτε με εγκληματικές οργανώσεις ούτε με ανθρωποκτονίες" ή ότι μετά και τη δολοφονία Φύσσα που ήταν "το καταλυτικό γεγονός" για όσα εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια, "η Χρυσή Αυγή επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, έπαιξε ενδιαμέσως ρόλο στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 κι έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές του Ιουλίου του 2019".

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε, "το γεγονός ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απαλλαγούν για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα προτείνει να χορηγηθεί η αναστολή, δείχνει ότι ούτε οι διαδηλώσεις, ούτε οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων επηρεάζουν τη δικαστική εξουσία".

Με αφορμή δε, τη μήνυση της Χρυσής Αυγής κατά του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ Νίκου Αλιβιζάτου, που επίσης συμμετείχε στο πάνελ της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι η ίδια μήνυση είχε στραφεί και κατά του ιδίου, ετέθη όμως στο αρχείο χωρίς ποτέ να φθάσει στη Βουλή. "Κι έτσι απηλλάγησαν πολλοί από το δίλημμα τι θα πουν. Περάσαμε μια εποχή φλερτ με τη Χρυσή Αυγή όταν οι ψήφοι δεν είχαν οσμή και όταν διαμορφώνονταν κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί με την ενεργητική ή την παθητική συμπερίληψη των ψήφων της Χρυσής Αυγής", υποστήριξε εξάλλου.

Στα αμιγώς νομικά ο πρώην υπουργός δήλωσε σύμφωνος με την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. "Ορθώς ο ποινικός κώδικας εκσυγχρονίστηκε και προσβάλλουν την επιστήμη του ποινικού δικαίου και πρόσωπα υψηλού κύρους, όσοι ισχυρίζονται ότι ο Ποινικός Κώδικας ήταν ένα τέχνασμα για να διευκολυνθεί η Χρυσή Αυγή. Ήταν προϊόν μακράς επιστημονικής επώασης με μεγάλη ευθύνη", τόνισε ακόμη.

Ενώ για το ζήτημα που επί μακρόν απασχόλησε τη συζήτηση, για το αν μπορούν να τεθούν εκλογικά εμπόδια στη Χρυσή Αυγή, ο Ε. Βενιζέλος πήρε θέση λέγοντας: "Ο εκλογικός νόμος μπορεί να προβλέψει περιορισμούς στο εκλογικό δικαίωμα με αμετάκλητη καταδίκη σε κύρια ποινή για ορισμένα εγκλήματα υψηλής απαξίωσης και αυτό συμπαρασύρει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι". Εξάλλου "μια εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να μετονομασθεί σε κόμμα, αλλά μόνο με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο ελληνικός λαός μπορεί να απαντήσει αν θέλει τη Χρυσή Αυγή εντός ή εκτός της Βουλής".

Κύκλος ΙδεώνΕυάγγελος ΒενιζέλοςΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣΝίκος Αλιβιζάτος
Keywords
Τυχαία Θέματα