Κρίσιμη για την αγορά η αλλαγή στρατηγικής την Black Friday

Η πολυαναμενόμενη Black Friday δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών, μένοντας σε «ρηχά νερά» τη φετινή χρονιά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σωτήρης Αντωνίου μίλησε στο Reporter και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεσμοί, όπως η Black Friday

και η Cyber Monday πρέπει να προφυλαχθούν από πρακτικές που υποβαθμίζουν τη σημασία τους.

Αρχικά ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι «η ημέρα της Black Friday δεν εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν» και προσθέτει ότι είναι δύσκολο ακόμη να προβλέψει κανείς με ακρίβεια την κίνηση της αγοράς και τους τζίρους των εταιρειών. «Πολλές επιχειρήσεις δυστυχώς προχώρησαν σε διήμερες, τριήμερες και εβδομαδιαίες εκπτώσεις» αναφέρει ο κ. Αντωνίου, συμπληρώνοντας πως αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που προέκυψαν διαφορές συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Απαγορευτικό το «ξεχείλωμα» του θεσμού

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνίου κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι: «Αν συνεχίσει η Black Friday να κρατά μία εβδομάδα, θα χάσει την αίγλη της και θα καταλήξει άλλη μία μέρα προσφορών, όπως αντίστοιχα λειτουργούν πλέον οι ενδιάμεσες εκπτώσεις» και τονίζει πως «ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η Black Friday πρέπει να είναι Black Friday και όχι Black Week».

Αυτή η νοοτροπία έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΣΑ, «τα μεγάλα καταστήματα που πέρυσι είχαν ουρές, φέτος δεν κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικό τμήμα του κόσμου». Ωστόσο, υπήρξαν επιχειρήσεις – κυρίως μόδας, αξεσουάρ – που αξιοποίησαν την ημέρα στο έπακρό της, προσέφεραν ευκαιρίες και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, σημειώνει ο κ. Αντωνίου.

Ο ίδιος παρατηρεί πως φέτος επενδύθηκε μεγάλο κομμάτι στη διαφήμιση, με αρκετές επιχειρήσεις να ενημερώνουν το κοινό για τις εκπτώσεις αρκετές ημέρες πριν τις 29 Νοεμβρίου, ενώ τονίζει πως διαπιστώθηκε μία τάση εταιρειών από όλο το φάσμα της αγοράς να μπουν στο «παιχνίδι» των προσφορών και να επιδιώξουν ένα τμήμα της συνολικής «πίτας».

«Οι online πωλήσεις κερδίζουν έδαφος»

Αναφερόμενος στην Cyber Monday, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει πως «οι online πωλήσεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος επί του τζίρου της αγοράς, αλλά κι αυτός ο θεσμός πρέπει να διατηρείται για μία ημέρα».

Είναι γεγονός πως αρκετοί καταναλωτές αποφάσισαν να καταφύγουν στο διαδικτυακό εμπόριο. Η στροφή στις online αγορές είναι πλέον γεγονός, όχι μόνο για τους περισσότερο εξοικειωμένους, νεότερους σε ηλικία καταναλωτές, αλλά και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η πιο εύκολη διαδικασία έρευνας αγοράς και σύγκρισης τιμών που προσφέρει το διαδίκτυο αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την καταναλωτική επιλογή του κοινού.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της Cyber Monday εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τα 9,4 δισ. δολάρια σε ένα νέο ρεκόρ.

Αλλαγή πλεύσης

Καταληκτικά, ο κ. Αντωνίου υπογραμμίζει ότι τόσο η Black Friday όσο και η Cyber Monday έχασαν από αυτές τις πρακτικές «ξεχειλώματος» και η βελτίωση της εικόνας τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αλλαγή της στρατηγικής των εμπόρων, προς όφελος και των ιδίων, αλλά κυρίως των καταναλωτών.

Γιώργος Γεωργίου

Black FridayCyber MondayΣωτήρης Αντωνίουεμπορικός σύλλογος Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα