Κομισιόν: «Πράσινο» στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική ελευθερία και το 2021

Η Κομισιόν απέστειλε επιστολή στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ με την οποία ανάβει και επίσημα πράσινο φως για δημοσιονομική ελευθερία και το 2021, λόγω των συνεπειών που προκαλεί στις οικονομίες η πανδημία του κορονοϊού και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σε συνέχεια των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin η Κομισιόν απέστειλε επιστολή σε όλα τα κράτη - μέλη, στην οποία αναφέρει πως η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ

θα παραμείνει σε ισχύ το 2021.

"Όταν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, θα είναι ώρα να συνεχίσουμε δημοσιονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη συνετής διαχείρισης", σημειώνεται στην επιστολή.

Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup είχε καταστεί σαφές πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα επανέλθουν στην "κανονικότητα" οι οικονομίες, οι θεσμοί δεν έχουν παρά να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ελλείμματα για να "μπαλώσουν" τις τρύπες που ανοίγει η πανδημία.

Χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών, Τζεντιλόνι, είχε σημειώσει πως είναι προτιμότερο να επανέλθουν καθυστερημένα οι δημοσιονομικοί κανόνες, παρά νωρίτερα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις οικονομιές των χωρών.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας πρέπει να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των οικονομιών και τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική ώθηση στη ζήτηση.

Στο πνεύμα αυτό η επιστολή της Κομισιόν, ζητά ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών τον προσεχή Νοέμβριο να υπάρξουν ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που προτείνονται ώστε οι χώρες να πάρουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προτεραιότητα την Πράσινη Ενέργεια και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Η Ελλάδα ασφαλώς και παίρνει μεγάλη ανάσα από αυτή την απόφαση, την ώρα μάλιστα που φουντώνουν καθημερινά τα σενάρια για δεύτερο lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως η ελληνική οικονομία θα αντέξει ακόμα και σε αυτό το δυσμενές ενδεχόμενο, γιατί έχει κρατήσει εφεδρείες, ενώ φυσικά σχεδιάζει μεθοδικά και το σχέδιο που θα προτείνει για να εισπράξει τα 32 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚΟΜΙΣΙΟΝΥΠΟΙΚδημοσιονομικαΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνηΕΕ20212020
Keywords
Τυχαία Θέματα