Κομισιόν: Έντονη ανησυχία για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Την «αυξημένη ανησυχία» της για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την 8η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας την ανάγκη μίας βιώσιμης προσέγγισης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο την κάλυψη του σχετικού ελλείμματος. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς

σε έργα ΑΠΕ για το 2020 προκάλεσε την έντονη αντίδραση φορέων του κλάδου, οι οποίοι ζήτησαν την κατάργηση του μέτρου ή αντισταθμιστικές ενέργειες.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν απορρίπτει ad-hoc παρεμβάσεις και καλεί σε λύσεις, πλήρως συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως εξηγεί, «αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη του επιπέδου και των προϋποθέσεων, μέσω των οποίων τα έργα ΑΠΕ λαμβάνουν οικονομική στήριξη».

Παράλληλα, η Επιτροπή κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις που σχετίζονται με πληρωμές προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΕΛΑΠΕ αλλά και από τον Διαχειριστή προς την αγορά. Η Κομισιόν εντοπίζει το πρόβλημα ιδιαίτερα στις «οφειλές από τον δεσπόζοντα παίκτη προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΕΛΑΠΕ». Όπως επισημαίνει, αυτή η εξέλιξη είναι πηγή ανησυχίας, καθώς συσσωρεύονται οφειλές με επιπτώσεις στη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς.

Τέλος, γίνεται αναφορά στο θέμα της πρόσφατης δικαίωσης των βιομηχανιών για τα τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι αν κι έχει σημειωθεί πρόοδος εντούτοις εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης.

ΚΟΜΙΣΙΟΝΕΛΑΠΕΑΠΕΑΔΜΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα