Κομισιόν: Εγκρίθηκε το συμβόλαιο για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τέταρτο συμβόλαιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, το οποίο προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων για τα μέλη κράτη της Ε.Ε. συν την επιλογή για έναν πρόσθετο αριθμό έως 100 εκατ. δόσεων, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όλες οι παραδόσεις θα γίνουν όταν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν

να δωρίσουν δόσεις του εμβολίου σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να το επαναπροωθήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι δρομολόγησε τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που εξήγγειλε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή υποβάλλει μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του πλαισίου υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ και για την ενδυνάμωση του ρόλου βασικών οργανισμών της ΕΕ όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κρίσεων. Για να ενισχυθεί η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ. Οι σημερινές προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στα διδάγματα από την τρέχουσα κρίση, θα εξασφαλίσουν ισχυρότερη ετοιμότητα και αντίδραση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης αλλά και μελλοντικών κρίσεων στον τομέα της υγείας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: "Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στην ΕΕ, πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας και καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Σήμερα αρχίζουμε την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας για να προστατεύσουμε τους πολίτες με υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε περίπτωση κρίσης και να εξοπλίσουμε την Ένωση και τα κράτη μέλη της για την πρόληψη και τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στον τομέα της υγείας που επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη."

ΚΟΜΙΣΙΟΝεμβόλιοΥΓΕΙΑΟύρσουλα Φον Ντερ ΛάιενΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα