Κίνα: Προωθεί… αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ

Έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος αφορά την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, πρόκειται να παρουσιάσει η κινεζική κυβέρνηση στην ετήσια συνέλευση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία αρχίζει τις εργασίες της σήμερα.

Το «μίνι σύνταγμα» του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι πρέπει να θεσπίσει νόμους ασφαλείας για να αποτραπεί η «προδοσία, η απόσχιση και η προδοσία». Τέτοιου

είδους νόμοι ωστόσο δεν έχουν ποτέ εγκριθεί και τώρα το Πεκίνο προσπαθεί να τους προωθήσει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κίνα, Ρόμπιν Μπραντ, αυτό που ενδεχομένως θα κάνει την κατάσταση τόσο εμπρηστική είναι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε, θεωρητικά, να παρακάμψει την εκλεγμένη ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί «ειδική διοικητική περιοχή» της Κίνας. Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει θεωρητικά μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε επικρατήσει κατά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας ανησυχούν ότι η νέα νομοθεσία που προωθεί η Κίνα μπορεί να σημαίνει «το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δηλαδή τέλος της αυτονομίας του και αυτών των ελευθεριών.

ΚίναΧονγκ ΚονγκΣύνταγμαΠεκίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα