Καταβολή συντάξεων: Τι ισχύει με τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων- Παραδείγματα
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα, με την εν λόγω εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
- Για τον ΟΓΑ αναφέρει ότι η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει μόνο από την υπαγωγή στην ασφάλιση του τέως φορέα, δεν είναι μεγαλύτερο των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ. Τυχόν οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, δεν περιλαμβάνονται στο όριο αυτό, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο των 20.000 ευρώ και η παρακράτηση των οφειλών ανεξάρτητα εάν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, θα πραγματοποιείται σε έως εξήντα (60) δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα πενήντα (50) ευρώ.
- Αν ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα:
- Σε περίπτωση κοινοποίησης οφειλής, που το υπερβάλλον ποσό δεν εξοφληθεί εντός της τασσόμενης προθεσμίας και εφόσον το συνταξιοδοτικό αίτημα δεν έχει προλάβει να απορριφθεί, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλλει μόνο το υπερβάλλον αυτό ποσό, όπως είχε προσδιοριστεί κατά την αίτηση συνταξιοδότησης και όχι το σύνολο της οφειλής, με έναρξη συνταξιοδότησης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του.
- Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής του υπερβάλλοντος ποσού, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης συνταξιοδότησης και η οφειλή θα προσδιορίζεται μεν με τιμές της νέας αίτησης και θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής με δίμηνη προθεσμία, αλλά με υποχρέωση για καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού.
Παράδειγμα 1ο
Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020. Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται.
Τον 6/2021 και ενώ το αρχικό αίτημα δεν έχει απορριφθεί, εκδηλώνει την επιθυμία να εξοφλήσει την κοινοποιηθείσα οφειλή. Θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό τον 10.000 ευρώ το οποίο εάν εξοφληθεί τον ίδιο μήνα (6/2021), η έναρξη συνταξιοδότησης θα είναι η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης, ήτοι 01/07/2021.
Παράδειγμα 2ο
Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020. Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 5.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 25.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 12/2020, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται και έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση. Υποβάλλει νέο αίτημα τον 7/2021 και η οφειλή κατά την ημερομηνία αυτή προσδιορίζεται σε 28.000 ευρώ. Θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγγραφο οφειλής, με νέα δίμηνη προθεσμία για την καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού, δηλαδή των 8.000 ευρώ.
Τι ισχύει για τις εκκρεμείς αιτήσεις
Επιπρόσθετα, ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν εκκρεμείς νοούνται οι αιτήσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί θετική ή απορριπτική απόφαση ή δεν έχουν με βάση τα καταστατικά των πρώην φορέων τεθεί στο αρχείο (πράξη η όποια εξομοιωνόταν με απόρριψη του αιτήματος και επανυπολογισμό της οφειλής).
Συνεπώς, για τον τ. ΟΑΕΕ, ισχύει το αρ. 294410/10.11.2020 έγγραφο του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο για αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 10.11.2020 και εντεύθεν θα πρέπει να εκδίδεται απορριπτική απόφαση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της οφειλής, ενώ παλαιότερα αιτήματα της ημερομηνίας αυτής θεωρούνται ως απορριφθέντα μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού οφειλής που υπερβαίνει το ποσό που δύναται να παρακρατηθεί και πριν την απόρριψη του συνταξιοδοτικού αιτήματος, επέρχεται διαφοροποίηση της ημερομηνίας άσκησης του δικαιώματος με την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης, για υποψήφιους συνταξιούχους που συνεχίζουν την δραστηριότητα τους (απασχολούμενοι συνταξιούχοι), τυχόν οφειλές που προκύπτουν μετά την υποβολή του αιτήματος δεν προσμετρώνται στο όριο οφειλών και ο διανυθείς χρόνος ασφάλισης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης, θα προσμετρηθεί στη σύνταξη, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4387/2016 όπως ισχύει, μετά την διακοπή του ασκούμενου επαγγέλματος και την υποβολή σχετικής αίτησης.
Παράδειγμα 3ο
Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020 και συνεχίζει την δραστηριότητα του. Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής- για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως τον 5/2020- με υποχρέωση καταβολής ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ και λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, την οποία καταβάλει τον 6/2021, ενώ το αίτημα δεν έχει ακόμη απορριφθεί. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι η 01/07/2021 και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 6/2020 έως την διακοπή του επαγγέλματος θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.
Σε αντίθεση, για τον τ. ΟΓΑ επειδή δεν γίνεται αντίστοιχη αξιοποίηση, ως διακοπή της ασφάλισης θα πρέπει να λογίζεται η τελευταία μέρα του προηγούμενου μήνα της άσκησης του δικαιώματος και όχι της καταβολής της σύναξης.
Παράδειγμα 4ο
Ασφαλισμένος του τ. ΟΓΑ υποβάλλει αίτημα για σύνταξη τον 4/2020. Κοινοποιείται οφειλή την οποία πληρώνει μετά την πάροδο του διμήνου τον 7/2021, πριν την απόρριψη του αιτήματος. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι από 01/08/2021, αλλά ο χρόνος ασφάλισης θα είναι έως τον 4/2020.
Ευνόητο είναι ότι, εφόσον στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, το συνταξιοδοτικό αίτημα έχει απορριφθεί, μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας, απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος με χρόνο ασφάλισης άρα και υποχρέωσης για καταβολή εισφορών έως και το μήνα υποβολής του νέου αιτήματος.
Παράδειγμα 5ο
Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 3ου παραδείγματος, που συνεχίζει απασχολούμενος, υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημα του έχει απορριφθεί. Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως την δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 6/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξης συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 7/2021 έως την διακοπή του επαγγέλματος, θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.
Παράδειγμα 6ο
Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 4ου παραδείγματος, υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημα του έχει απορριφθεί.
Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως την δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 5/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξης συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος ασφάλισης του θα είναι έως τον 6/2021.
Προηγούμενη ρύθμιση οφειλών
Σε περίπτωση που ο αιτών, ως ασφαλισμένος, είχε ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και τις κατέβαλε κανονικά μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού της ρυθμισμένης οφειλής και δεν επανυπολογίζεται με τις τιμές της αίτησης συνταξιοδότησης.
παράδειγμαοφειλέςασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑδιευκρινίσειςεγκύκλιος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τζον Κατσιματίδης: Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας προβλέπει αύξηση στις τιμές των τροφίμων 10% το επόμενο δίμηνο
- CEO Initiative Workshop: Γιατί το «business as usual» αποτελεί παρελθόν
- Κορονοϊός: 3.739 νέα κρούσματα και 356 διασωληνωμένοι - 29 θάνατοι
- Ο Κάνιε Γουέστ άλλαξε και επίσημα το όνομά του
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρυμπόμπη, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση
- Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στο Αφγανιστάν
- Vero: Συνεχίζει τη Βαλκανική επέκταση με νέα καταστήματα
- CEO Initiative Workshop: Tο «business as usual» αποτελεί παρελθόν
- Η ρωσική Nordwind Airlines ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα. Οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Bitcoin: Ντεμπούτο στην Wall Street με άνοδο για το ETF στο κρυπτονόμισμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Vero: Συνεχίζει τη Βαλκανική επέκταση με νέα καταστήματα
- Καταβολή συντάξεων: Τι ισχύει με τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων- Παραδείγματα
- Στην Πολωνία στρέφεται για επενδύσεις η Ørsted
- Γκουτέρες: Βάζει στο στόχαστρο ναυτιλία και αεροπορία λόγω απανθρακοποίησης
- Ελλάδα- Κατάρ: Υπογράφτηκε συμφωνία δικαστικής συνεργασίας
- Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο
- #HDB4ElevateGreece: Μεγάλο ενδιαφέρον από startups για το ESG Innovation Challenge
- Ιδιωτικός τομέας: Πώς θα διενεργούνται τα rapid test των ανεμβολίαστων
- Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin
- Wall Street: Διευρύνεται το ανοδικό σερί- «Καύσιμο» τα εταιρικά αποτελέσματα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Καταβολή συντάξεων: Τι ισχύει με τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων- Παραδείγματα
- Vero: Συνεχίζει τη Βαλκανική επέκταση με νέα καταστήματα
- Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin
- ΟΟΣΑ: «Βλέπει» ευνοϊκή τάση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060
- Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο
- Wall Street: Διευρύνεται το ανοδικό σερί- «Καύσιμο» τα εταιρικά αποτελέσματα
- Στην Πολωνία στρέφεται για επενδύσεις η Ørsted
- Ελλάδα- Κατάρ: Υπογράφτηκε συμφωνία δικαστικής συνεργασίας
- #HDB4ElevateGreece: Μεγάλο ενδιαφέρον από startups για το ESG Innovation Challenge
- Ιδιωτικός τομέας: Πώς θα διενεργούνται τα rapid test των ανεμβολίαστων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: 3.739 τα νέα κρούσματα, 356 (+9) διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
- 3.739 κρούσματα και 29 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, στους 356 οι διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή
- Μεγάλο ενδιαφέρον από τις startups για το ESG Innovation Challenge
- Στα 3.739 τα νέα κρούσματα, 29 θάνατοι και 356 διασωληνωμένοι
- Κέρδη στο Χρηματιστήριο - Ο ΓΔ διεκδικεί τις 900 μονάδες
- Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύει το ψηφιακό αποτύπωμά του, προσφέροντας νέες, συναρπαστικές υπηρεσίες στο κοινό!
- Επίσκεψη του Διοικητή ΥΠΑ στο Κέντρο Διαχείρισης του Δέσμιου Αερόστατου στην Αλεξανδρούπολη
- Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει δυναμικά με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ
- Η βασίλισσα Ελισάβετ λέει πως νιώθει «πολύ νέα στην καρδιά» για να παραλάβει το βραβείο Oldie of the Year
- Κορωνοϊός: 3.739 νέα κρούσματα - 29 θάνατοι - 356 σε ΜΕΘ