ΙΕΑ: «Βουτιά» στην παραγωγή ρωσικού πετρελαίου μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η Ρωσία αναμένεται να δεχθεί τεράστιο πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου της μετά την απαγόρευση των θαλάσσιων εξαγωγών αργού εις βάρος της, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ κάνει λόγο ακόμα και για μείωση κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023, καθώς η κίνηση αυτή που

στοχεύει να αποστερήσει κρίσιμα έσοδα από τη Ρωσία, θα εντείνει σημαντικά την αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου και θα αυξήσει την πίεση στις τιμές.

Στη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο αναφέρεται ότι «το επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία με την απαγόρευση των θαλάσσιων μεταφορών, θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου και ειδικά στις ήδη εξαιρετικά πιεσμένες αγορές ντίζελ.

Το ανώτατο όριο που έχει προταθεί για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου ενδεχομένως να αμβλύνει τις πιέσεις, ωστόσο μια μυριάδα αβεβαιοτήτων και προκλήσεων στα logistics θα διατηρηθεί». Η IEA προσθέτει ότι «το εύρος της αβεβαιότητας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου και τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου.

ΙΕΑΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα