Η κρίση στην Ουκρανία θολώνει την αγορά VLGC

Η γεωπολιτική αναταραχή από την κρίση στην Ουκρανία έχει θολώσει την αγορά VLGC (πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αερίου) το 2022, ακόμη και όταν η αγορά άρχιζε να βλέπει βελτίωση μετά τη διακοπή του φορτίου υγραερίου και τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, ανέφερε σε έκθεσή της η BW LPG, θυγατρική του μεγάλου ναυτιλιακού ομίλου BW.

Η βραχυπρόθεσμη αστάθεια

των ναύλων θα μπορούσε να προκληθεί από κραδασμούς στις τιμές καυσίμων, αλλαγές στους θαλάσσιους δρόμους εμπορευμάτων, απροσδόκητα αποθέματα υγραερίου, διαχείριση και αλλαγές στην αναποτελεσματικότητα της ναυτιλίας, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεσή της για το τέταρτο τρίμηνο και το 2021.

«Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη ναυτιλία στα VLGC, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί δραματικά», σημείωσε αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι υπήρχε αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με την πανδημία COVID-19 να πιέζει τη ναυλαγορά στο σύνολό της να επιταχύνει τις αλλαγές και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες.

«Για το 2023 και μετά, παρά τις αβεβαιότητες από το βαρύ χρονοδιάγραμμα παράδοσης νεότευκτων και την εφαρμογή των κανονισμών του IMO, παραμένουμε σίγουροι για τη μακροπρόθεσμη αγορά VLGC, καθώς το LPG (υγραέριο) παραμένει βιώσιμο καύσιμο μετάβασης προς την απεξάρτηση από άνθρακα και τη χρήση καθαρότερης ενέργειας», είπε αναφερόμενη στον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων.

Οι τιμές ναύλωσης VLGC κυμαίνονταν από 6.000 $ mt/ημέρα έως $100.000 mt/ημέρα το 2021, είπε.

Αβέβαιη βραχυπρόθεσμη προοπτική

Η προοπτική των βραχυπρόθεσμων ναύλων είναι εξαιρετικά αβέβαιη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, είπε, και η εταιρεία είχε καθορίσει περίπου το 79% των διαθέσιμων ημερών στόλου το πρώτο τρίμηνο του 2022 με μέσο επιτόκιο 42.000 $/ημέρα.

Η BW LPG σημείωσε επίσης χαμηλότερη προσφορά στόλου λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων που προχώρησαν σε δεξαμενισμό για το 2023.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο παγκόσμιος στόλος VLGC το 2022 θα αυξηθεί σε 340 πλοία, 378 το 2023 και 381 το 2024.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι 15 VLGC που ανήκουν στη BW LPG θα εξοπλιστούν εκ των υστέρων με τεχνολογία πρόωσης διπλού καυσίμου.

Η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 92 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε αναβαθμίσεις στόλου, όπως η τεχνολογία απανθρακοποίησης και η ψηφιοποίηση.

Τα δεδομένα από 12 μετασκευασμένα VLGC για το νερό υποδεικνύουν περίπου 20% μείωση των εκπομπών CO2, ενώ οι έξυπνες λειτουργίες και η λειτουργική απόδοση εξοικονόμησαν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια και μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 12% από τη βασική γραμμή του 2019, είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι συνέχισε να αναπτύσσει και να εξερευνάει άλλες τεχνολογίες.

Στην αγορά υγραερίου, είπε ότι οι εξαγωγές της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση σε 52,9 εκατομμύρια τόνους το 2021.

«Οι αμερικανικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω των ευνοϊκών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της συνεχιζόμενης εξάντλησης των γεωτρήσεων που έχουν ανοίξει αλλά παραμένουν ημιτελείς και της βελτιστοποίησης της παραγωγής υγρού φυσικού αερίου», ανέφερε η έκθεση.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα δώσουν κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου και ανάπτυξη υποδομών, που θα στηρίξουν τη διαρκή ανάπτυξη των εξαγωγών, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές υγραερίου της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 1% στα 36,1 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι ιρανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν 53% σε ετήσια βάση στα 5,3 εκατομμύρια τόνους, είπε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί η πρόσθετη παραγωγή.

Οι εισαγωγές υγραερίου της Κίνας ανέκαμψαν κατά 23% σε ετήσια βάση σε 23,3 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Ινδία, που αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση σε 18 εκατομμύρια τόνους το 2021, ανέφερε.

ΟυκρανίαVLGC
Keywords
Τυχαία Θέματα