Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον πυλώνα ανάπτυξης στην αγορά πετρελαίου

Μετά από μια ανελέητη επτάμηνη πορεία, το ράλι των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να φρενάρει. Οι τιμές του πετρελαίου αγωνίζονται να αντιστρέψουν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας καθώς οι αγορές ανησυχούν για πτώση της ζήτησης μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994.

Σύμφωνα

με τον αναλυτή της Commerzbank, Carsten Fritsch, η πτώση των τιμών μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθυστερημένη αντίδραση στις ανησυχίες για ύφεση, κάτι που έχει ήδη επιβαρύνει τις τιμές άλλων εμπορευμάτων εδώ και αρκετό καιρό. Αναλυτές και ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι πιο πιθανή αφού η Fed ενέκρινε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα για να ανακόψει την έκρηξη του πληθωρισμού.

Αλλά οι αγορές πετρελαίου μπορεί σύντομα να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια σημαντική πρόκληση, την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Παρά το γεγονός ότι μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο αναζητούν το πλήρες άνοιγμα και τα δημοσιονομικά κίνητρα που έχουν αρχίσει να ξεκινούν, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομία της . Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και πέρυσι εισήγαγε 11,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισάγουν 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τον περασμένο Μάιο, , το ράλι της τιμής του πετρελαίου σταμάτησε έντονα, αφού το Πεκίνο υιοθέτησε μια στρατηγική «μηδενικού Covid» και ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα περιορισμού του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων lockdown. Ενώ τα αυστηρά lockdown και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβράδυναν επιτυχώς το τελευταίο ξέσπασμα Covid-19 της χώρας, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση των κινεζικών καταναλωτών και στην παραγωγή. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία για τον Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,1%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 2,9% και η μεταποίηση κατά 4,6%.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος από την οικονομία της Κίνας για πρώτη φορά από το 1976, με αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να εισέρχεται σε μια παρατεταμένη εποχή αργής ανάπτυξης. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 2% φέτος, σημαντικά χαμηλότερη από την αύξηση 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η διατήρηση μιας πολιτικής zero COVID επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία της Κίνας και προσθέτει τεράστιο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας το Πεκίνο σε δίλημμα για το αν θα ενισχύσει το χρέος ή αν θα ανεχτεί την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Μακροπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο για την οικονομία της Κίνας να συνεχίσει να αναπτύσσεται, πόσο μάλλον να ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη δημογραφική παρακμή. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τον πληθυσμό τους. Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η Κίνα θα γίνει σαν την Ιαπωνία της δεκαετίας του '80, όπου πίστευαν ότι επρόκειτο να ξεπεράσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η οικονομία έμεινε στάσιμη και ο πληθυσμός τους άρχισε να συρρικνώνεται.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με την τροχιά της τιμής του πετρελαίου. "Οι προμήθειες θα παραμείνουν περιορισμένες και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ο κανόνας για το ICE Brent εξακολουθεί να είναι γύρω στα 120 $/βαρέλι" , δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΚίναεμπόρευμαΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα