Η εξατομίκευση της καταναλωτικής εμπειρίας, το μέλλον του εμπορίου

Η εξατομίκευση στο shopping είναι η διαδικασία παροχής προσωπικών εμπειριών σε τοποθεσίες e-commerce και στο κατάστημα, με δυναμική εμφάνιση προτάσεων προϊόντων και εξατομικευμένων προσφορών με βάση ιστορικού αγορών, πιστότητας, περιηγήσεων στο e-shop και άλλων δεδομένων που έχουμε για τον πελάτη.

Η εξατομίκευση είναι ολοένα και πιο σημαντική για επιχειρήσεις που

επιδιώκουν όχι μόνο να προσελκύσουν καταναλωτές, αλλά να αυξήσουν τις επαναλαμβανόμενες αγορές, τις πωλήσεις, τον μέσο όρο αγοράς και τις μετατροπές.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι παρέχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων αρχική σελίδα ενός e-shop, στη σελίδα λεπτομερειών προϊόντος και στο καλάθι κατά την τοποθέτηση προϊόντος. Παράλληλα, μπορεί να επιτευχθεί, με το email μάρκετινγκ μετά την εγκατάλειψη καλαθιού, τα σεμινάρια υποδοχής που παρέχουν μια εξατομικευμένη αίθουσα παρουσιάσεων στους καταναλωτές μεταξύ πολλών άλλων εφαρμογών και την είσοδο στο φυσικό κατάστημα.

Πριν από την έκρηξη του e-commerce, οι πελάτες απλώς έμπαιναν σε καταστήματα και έβρισκαν έναν φιλικό υπάλληλο που τους βοηθούσε να βρουν αυτό που ήθελαν.

Ακούγεται πολύ απλό, σωστά;

Δυστυχώς, αυτού του είδους η προσωπική προσοχή των πελατών παραμένει εξαιρετικά σπάνια στον ψηφιακό χώρο και στο κατάστημα σήμερα.

Ακόμη και στην "εποχή του πελάτη", οι επιχειρήσεις, οι μάρκες και οι εταιρείες χονδρεμπορίου (B2B) μιλούν πολύ για την ανάγκη εξατομίκευσης της εμπειρίας του πελάτη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα της εξατομίκευσης για τις επιχειρήσεις με e-commerce και φυσικά καταστήματα.

Πρώτον, επιχειρήσεις διαπιστώνουν μέση αύξηση 20% στις πωλήσεις όταν χρησιμοποιούν εξατομικευμένες εμπειρίες και το 80% των δυνητικών καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία που προσφέρει εξατομικευμένες εμπειρίες, όπως αναφέρει το Epsilon.

Ταυτόχρονα, το 44% των καταναλωτών αναφέρει ότι ενδέχεται να γίνουν επαναληπτικοί αγοραστές μετά από εξατομικευμένη εμπειρία αγοράς με μια συγκεκριμένη εταιρεία και το 77% έχουν επιλέξει, συστήσει ή πληρώσει περισσότερο για ένα εμπορικό σήμα που παρέχει εξατομικευμένη υπηρεσία ή εμπειρία, σύμφωνα με το Forrester.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του mobiplus, σε μια άλλη έρευνα του Forrester survey, το 53% των επαγγελματιών του τομέα του Digital Marketing είπαν ότι δεν έχουν τη σωστή τεχνολογία για να εξατομικεύσουν τις εμπειρίες των πελατών.

εξατομίκευσηκαταναλωτική εμπειρίαΕμπόριομάρκετινγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα