Η ανασκόπηση της Prorata για το 2021-Η χρονιά σε αριθμούς
Τελευταία μέρα του 2021 σήμερα (31/12) και η ομάδα της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών, Prorata, επιχειρεί μέσα από μια ανασκόπηση να παρουσιάσει πως διαμορφώθηκε η κοινή γνώμη την χρονιά αυτή, σε βασικούς άξονες που μελετά με τον «σφυγμό» και τα πολιτικά πρόσωπα με την μεγαλύτερη «συμπάθεια».
Παράλληλα, η εταιρεία θυμίζει μερικές έρευνες που πραγματοποίησε με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα το 2021.
Πιο αναλυτικά:
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα που ξεχώρισε μέσα στο 2021 είναι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο διπλασίασε τα ποσοστά του από την πρώτη μέτρηση τον Φεβρουάριο (5.5%) μέχρι την τελευταία τον Δεκέμβριο (11%).
Αξιολόγηση οικονομικής κατάστασης και διαχείρισης της πανδημίας
Οι θετικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας στη διάρκεια της χρονιάς φάνηκε να αυξάνονται στην πορεία του χρόνου. Οι αρνητικές αξιολογήσεις ωστόσο παρέμειναν σταθερά σε πολύ μεγάλα ποσοστά (72-63%).
Η κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας αξιολογήθηκε σε όλο το 2021 αρνητικά από το 60% περίπου της κοινής γνώμης
Συναισθήματα από την πολιτική και οικονομική κατάσταση και σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Τα τέσσερα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν η απογοήτευση, ο θυμός, η αισιοδοξία και η απελπισία.
Στα σημαντικότερα προβλήματα για την χώρα οι πολίτες τον Οκτώβριο τοποθετούσαν στην κορυφή τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας ενώ τον Δεκέμβριο πρώτο πρόβλημα έγινε η πανδημία.
Πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Τα πολιτικά πρόσωπα που ξεχώρισαν σε επίπεδο συμπάθειας ήταν από την κυβέρνηση οι Νίκος Δένδιας (69%) και Κυριάκος Πιερρακάκης (60%), ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση οι Ανδρέας Ξανθός (50%) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (46%).
Έρευνες με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν το 2021
Ράλλυ Ακρόπολις – Η επιστροφή του στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος υπήρξε σημαντικό γεγονός για την χώρα μας. Η prorata πραγματοποίησε έρευνα με αφορμή αυτό το γεγονός, στην οποία αναδείχθηκε η προτίμηση της κοινής γνώμης για την διεξαγωγή του αγώνα στην Στερεά Ελλάδα καθώς και ο θετικός αντίκτυπος που εκτιμούσαν ότι θα είχε για την χώρα γενικότερα.
#metoo – Η καταγγελία της Σοφία Μπεκατώρου στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας για σεξουαλική κακοποίηση ευαισθητοποίησε την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας πολλές γυναίκες να μοιραστούν δημόσια αντίστοιχα βιώματα παρενόχλησης και κακοποίησης δημιουργώντας το ελληνικό #metoo. Η prorata πραγματοποίησε έρευνα ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων απέναντι στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Τα αποτελέσματα αποτυπώσαν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώσαν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.
Αξίες στην Κρίση – Values in crisis: World Value Survey, EKKE, Prorata 2ο ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Πρόκειται για τη διεθνική διαδικτυακή έρευνα πάνελ τριών κυμάτων με τίτλο «Values in Crisis – a Crisis of Values?» που συντονίζεται από το Center for the Study of Democracy, Leuphana University, υπό την εποπτεία του Christian Welzel, Αντιπρόεδρου της World Value Survey. Στην έρευνα συμμετέχουν 16 χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το οποίο συνεργάζεται με την prorata. Βασικό ερώτημα είναι αν με την ανατροπή πολλών βεβαιοτήτων η πανδημία δύναται να επιφέρει αλλαγές στους αξιακούς προσανατολισμούς των ατόμων, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες από την WVS. Δεδομένου ότι οι αξίες ναι μεν αλλάζουν αργά πλην όμως και κάτω από εξαιρετικές συνθήκες μεταστρέφονται (period effect), ειδικό ενδιαφέρον έχει το αν με την πανδημία κοινωνικές ομάδες με εξωστρεφείς και «μετα-υλιστικές» προτιμήσεις παλινδρομήσουν σε παραδοσιακούς και βιοσυντηρητικούς προσανατολισμούς.
δημοσκόπησηέρευνακοινή γνώμηΕΛΛΑΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το ωράριο καταστημάτων, σούπερ μάρκετ και τραπεζών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
- Ο Δήμος Πειραιά υποδέχεται το πρώτο πλοίο του 2022 με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα
- Παραμένουν στα ύψη τα κρούσματα - Πού θα κυμανθούν σήμερα
- Κορωνοϊός: Πότε κάνουμε PCR και πότε rapid test
- Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ: Ποιες θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος
- Πτήσεις εσωτερικού: Πιστοποιητικό νόσησης 14 ημερών μετά το πρώτο PCR τεστ
- Ρωσία: Επιτυχής δοκιμή εκτόξευσης 10 υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon από φρεγάτα
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Μην είστε τόσο σίγουροι ότι η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη
- Πρόστιμα 324.864 ευρώ για καρτέλ στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα
- Για τη χειρότερη χρονιά από το 2015 οδεύει ο χρυσός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ: Ποιες θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος
- Καββαθάς: Ξανά σε βαθύ lockdown ο κλάδος της εστίασης
- Shiba Inu: To πιο... συζητημένο κρυπτονόμισμα του 2021
- Μακρή: Τα σχολεία θα ανοίξουν 10/1 σύμφωνα με τον προγραμματισμό
- Από 1/1/2022 η επιβολή εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος
- Η ανασκόπηση της Prorata για το 2021-Η χρονιά σε αριθμούς
- Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές- Η ετήσια εικόνα τους
- Έξι γεγονότα «ορόσημα» που αναμένονται το 2022
- Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει της Πρωτοχρονιάς
- Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα για καρτέλ στην πορθμειακή σύνδεση Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Η ανασκόπηση της Prorata για το 2021-Η χρονιά σε αριθμούς
- Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει της Πρωτοχρονιάς
- Καββαθάς: Ξανά σε βαθύ lockdown ο κλάδος της εστίασης
- Έξι γεγονότα «ορόσημα» που αναμένονται το 2022
- Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα για καρτέλ στην πορθμειακή σύνδεση Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα
- Μακρή: Τα σχολεία θα ανοίξουν 10/1 σύμφωνα με τον προγραμματισμό
- Από 1/1/2022 η επιβολή εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος
- Shiba Inu: To πιο... συζητημένο κρυπτονόμισμα του 2021
- Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ: Ποιες θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος
- Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές- Η ετήσια εικόνα τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Προκηρύχθηκαν δράσεις ύψους 62 εκατ. ευρώ
- ΥπΑΑΤ: Προκηρύχθηκαν δράσεις ύψους 62 εκατ. ευρώ- Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις
- Μ. Γκάγκα: Εντός της ημέρας ΚΥΑ για την απουσία από τη δουλειά με rapid test
- Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Είμαστε περήφανοι για το έργο και τις παρεμβάσεις της «Αποστολής»
- Alpha Trust: Διανομή μερίσματος 0,4836 ευρώ ανά μετοχή
- Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
- Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα στους πρωταθλητές στην Ευρώπη στα test
- Μακρή: Ο προγραμματισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου
- Mega deal - 7,1 δισ. δολάρια από την 3G Capital στην ολλανδική Hunter Douglas
- Β. Κικίλιας: Η ασφάλεια προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022