Γιατί... στοχοποιήθηκε η Deutsche Bank; Οι διαφορές με Credit Suisse

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έφερε μεσοβδόμαδα μία σχετική ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία, όμως, αποδείχθηκε πρόσκαιρη και στο φινάλε της εβδομάδας ξέσπασε νέα καταιγίδα. Αυτή τη φορά ήταν η μετοχή της Deutsche Bank που βρέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών και παρέσυρε τις τραπεζικές μετοχές διεθνώς.

Γιατί όμως η Deutsche Bank;

Η

αλήθεια είναι πως η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τη Silicon Valley Bank και έχει πλέον επεκταθεί στην Ευρώπη, δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Η Credit Suisse ήταν η πρώτη «παρενέργεια» στην Ευρώπη και η Deustche Bank μάλλον ήταν το πιο εύκολο επόμενο θύμα,

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, είχε τα τελευταία χρόνια ζητήματα με τις ρυθμιστικές Αρχές της Γερμανίας και αστάθεια στην κερδοφορία της.

Συνεπώς, αποτελεί έναν «εύλογο» στόχο όταν οι traders ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο στις συστημικές τράπεζες.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επιχείρησε να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ισολογισμό της ανακοινώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των tier 2 subordinated ομολόγων της. Όμως, η πορεία της μετοχής της δείχνει ότι οι επενδυτές δεν θεώρησαν αυτό το μήνυμα αρκετό.

Η βουτιά έως και 15% της μετοχής της Deutsche Bank και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας μαρτυρά ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό τομέα δεν έχουν περάσει.

Είναι η επόμενη Credit Suisse;

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα risk off επεισόδιο στις αγορές», σημείωσε στο Bloomberg ο Paul de la Baume, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank.

Οι ανησυχίες φαίνεται να εστιάζουν στην έκθεσή της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Stuart Graham, αναλυτή της Autonomous Research. Πάντως, όπως αναφέρει, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».

Για το λόγο αυτό «η Deutsche Bank ΔΕΝ είναι η επόμενη Credit Suisse», δηλώνει με σιγουριά ο Graham της Autonomous Research, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη φερεγγυότητα της Deutsche».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, διαβεβαίωσε ότι η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της, απαντώντας έτσι στην κατακόρυφη πτώση της μετοχής της γερμανικής τράπεζας. «Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα».

Ανάλογες διαβεβαίωσεις έδωσε και η Κριστιν Λαγκάρντ, ωστόσο, σε πρώτη φάση οι δηλώσεις αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Αντίθετα, οι ευρωαγορές είχαν σοβαρές απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες έως και 3,8%.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στην Αθήνα με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν «βουτιά» 6%.

Deutsche BankCredit SuisseμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα