Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στο Μάνχαϊμ-Δύο νεκροί

16:09 3/3/2025 - Πηγή: Reporter

Συναγερμός έχει σημάνει στην γερμανική πόλη Μάνχαϊμ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι μετείχαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, με αρκετούς να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, ενώ ο ύποπτος έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η τοπική αστυνομία δήλωσε, αρχικά, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της πόλης: «Η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν. Περισσότερες πληροφορίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να υπάρξουν προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας Γερμανός υπήκοος, ηλικίας 40 ετών, συνελήφθη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο dpa ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Τόμας Στρόμπλ. Ο ίδιος είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο 40χρονος διαμένει στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον 40χρονο, ούτε και αν το περιστατικό αποδίδεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή αν θεωρείται δυστύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ο 40χρονος πάσχει από ψυχική νόσο.

Δεν ήταν σαφές εάν ο οδηγός ενήργησε εσκεμμένα ή αν υπήρχε κάποια σχέση με τους εορτασμούς του καρναβαλιού. Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την ταυτότητα του υπόπτου, λέγοντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνάς τους, ανέφερε, ωστόσο, ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι ο μόνος ύποπτος, τονίζοντας, όπως μετέδωσε το BBC, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή δεύτερου ατόμου.

Ακόμη, η αστυνομία του Μανχάιμ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει «πολιτικό υπόβαθρο» πίσω από την επίθεση.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, μετέδωσε το απόγευμα η DW, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς τραυματίες, καθώς και για έναν ακόμη άνθρωπο που κατέληξε αργότερα.

Η Bild, επικαλούμενη το «Mannheim24», ανέφερε ότι ένα μαύρο SUV οδήγησε «από τον χώρο της παρέλασης προς τον πύργο νερού μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων. Λέγεται ότι υπάρχουν αρκετοί σοβαρά τραυματίες και πολλές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

{https://x.com/KreatelyMedia/status/1896535501047558626}

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες, με κάποιους από αυτούς να είναι σοβαρά. Ακόμη, το BBC, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 25.

Πιο αναλυτικά, δύο ενήλικες και ένας ανήλικος νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μανχάιμ, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι χρειάστηκε να δημιουργήσει μια μονάδα έκτακτης ανάγκης στην καφετέρια των εγκαταστάσεών του, λόγω του αριθμού των τραυματιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Τόμας Στρομπλ, επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, άνθρωποι έπεσαν στο έδαφος και τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε ανάνηψη, δήλωσε αυτόπμάρτυρας στο Reuters.

Σολτς για την επίθεση: Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό

«Για άλλη μια φορά θρηνούμε με τους συγγενείς των θυμάτων μιας παράλογης πράξης βίας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό» πρόσθεσε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

Μερτς: Η Γερμανία πρέπει να γίνει ξανά μια ασφαλής χώρα

«Η Γερμανία πρέπει να γίνει ξανά μια ασφαλής χώρα. Θα εργαστούμε με όλη μας την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε αυτό» δήλωσε ο νικητής των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, σε ανάρτησή του για το περιστατικό με όχημα που παρέσυρε πλήθος στο Μανχάιμ.

«Το έγκλημα στο Μανχάιμ μας συγκλονίζει», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Το περιστατικό – καθώς και τα τρομερά εγκλήματα των τελευταίων μηνών – μας υπενθυμίζουν έντονα: πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα» σημείωσε και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που κινήθηκαν άμεσα.

{https://x.com/_FriedrichMerz/status/1896593109171024036?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1896593109171024036%7Ctwgr%5E6f770e8a5118bfb3a9b08c8504d43ea6ffcef0f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.naftemporiki.gr%2Fkosmos%2F1928621%2Fmerts-gia-manchaim-i-germania-prepei-na-xanaginei-mia-asfalis-chora%2F}

#Γερμανία #αυτοκίνητο #ΜΑΝΧΑΙΜ #Πλήθος
Keywords