Φράγμα Χαβρία: Νέα παράταση στις δεσμευτικές προσφορές-Τα έως τώρα δεδομένα

Νέα παράταση δόθηκε στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ, που αφορά στην κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 85,4 εκατ. ευρώ (105,89 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Η υποβολή των προσφορών είχε δρομολογηθεί για σήμερα (31/10), ωστόσο με τη νέα

παράταση η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται για τις 15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ως αρχική ημερομηνία για τις προσφορές είχε οριστεί η 17η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το ένα από τα τρία υδροδοτικά έργα ΣΔΙΤ στα οποία δόθηκε παράταση με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τα άλλα έργα δύο να αφορούν στα φράγματα Ενιπέα Φαρσάλων και Ταυρωνίτη. Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο λόγος για τις παρατάσεις που δόθηκαν είναι τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, οι οποίοι επικαλούνται την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις στη σύνταξη των απαραίτητων φακέλων.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι «απαιτείται η υποβολή σημαντικού όγκου δικαιολογητικών και πρόθεση της αναθέτουσας αρχής είναι να διευκολύνει τους υποψηφίους να προετοιμαστούν προσηκόντως για την υποβολή των προσφορών τους». Επομένως, σύμφωνα με το υπουργείο, κρίνεται εύλογη η χορήγηση περαιτέρω παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των προσφορών. Η νέα παράταση ήρθε μάλιστα την ώρα που αρχικός στόχος ήταν οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν εντός του β’ τριμήνου του 2022, ξεφεύγοντας δηλαδή αρκετά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Στη β’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ έχουν υποβάλει προσφορές τα εξής σχήματα:

Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Χρ. Δ. ΚωνσταντινίδηςΆκτωρ ΠαραχωρήσειςΈνωση Εταιρειών Intrakat - Suez Eau France - ΕΥΑΘ

Το φράγμα Χαβρία αποτελεί το πρώτο έργο στον τομέα της ύδρευσης στην Ελλάδα που δημοπρατείται ως ΣΔΙΤ και η χρηματοδότησή του θα εξασφαλιστεί στο σύνολό του από κεφάλαια του αναδόχου, χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ. Η διάρκεια παραχώρησης του έργου είναι τα 30 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα τρία αντιστοιχούν στην κατασκευή του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των απαραίτητων δικτύων. Τα υπόλοιπα 27 αφορούν στη λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος.

Περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:

Του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ)Των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ)Εξωτερικών δικτύων

Με το εν λόγω έργο αναμένεται να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του νομού Χαλκιδικής. Η υλοποίησή του θα επιτρέψει την αποθήκευση νερού για μελλοντική χρησιμοποίησή του σε ταμιευτήρα, δεδομένου ότι η Χαλκιδική δεν διαθέτει επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες πόσιμου νερού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Μετά τη διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά στις δύσκολες εποχές των ανατιμήσεων που ζούμε, το έργο κρίνεται υποκοστολογημένο και θεωρείται δύσκολο να καταστεί συμφέρουσα η ανάληψή του και μάλιστα για βάθος 30ετίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός στις τάξεις των υποψήφιων επενδυτών. Ως πρόσθετο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία λογίζεται η μη επικαιροποίηση της υδρολογικής μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2008 για το φράγμα.

Αριστοτέλης Παππάς

Χαβρία Χαλκιδικήςυποβολή δεσμευτικών προσφορώνΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΔΙΤυπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνλειψυδρίαδικαιολογητικάΦάκελοι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα