ΦΕΚ με νέα μέτρα: Αλλαγές σε εστίαση, διασκέδαση και λιανεμπόριο

11:44 3/7/2021 - Πηγή: Reporter

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 και τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, της εστίασης και του λιανεμπορίου, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν για την άμεση αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας

της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας. Για την εστίαση είχαν δοθεί και σχετικές διευκρινίσεις.

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας

Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Α/Α ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1.Δημόσιες υπηρεσίες

Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τους κανόνες της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β' 1686), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.28499/7.5.2021 (Β' 1870), Δ1α/ΓΠ.οικ.32207/24.5.2021 (Β' 2183) και Δ1α/ΓΠ.οικ.35097/5.6.2021 (Β' 2373) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύει.

• O αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, στο ποσοστό που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας.• Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 2.1 -2.9 της περ. 2 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, Β' 4011), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.• Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 -1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.• Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει.• Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.• Συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και διενέργεια συναντήσεων εργασίας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων. Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη είτε δια ζώσης εφόσον πληρούται το ως άνω όριο. Σε περίπτωση διενέργειας

συνέντευξης εξ αποστάσεως το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.

2.Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test), σύμφωνα με τους κανόνες της υπό στοιχεία

Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.35098/4.6.2021 (Β' 2372), όπως εκάστοτε ισχύει.

• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.• Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.• Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρούμενων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.• Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

3.Δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια

Έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τους κανόνες των: α) υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.24527/18.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στους στρατιωτικούς δικαστές» (Β' 1582), όπως εκάστοτε ισχύει και β) υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β' 1686), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.28499/7.5.2021 (Β' 1870) και Δ1α/ΓΠ.οικ.32207/24.5.2021 (Β' 2183) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια ισχύουν τα κάτωθι:

• Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ' εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.• Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ' ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού.• α) Αναστέλλονται προσωρινά οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.

β) Εξαιρούνται από την εφαρμογή της περ. α): βα) Οι πολιτικές δίκες ενώπιον του Αρείου Πάγου.

ββ) Οι δίκες της τακτικής διαδικασίας, οι οποίες εκδικάζονται σύμφωνα με τον ν. 4335/2015 (Α' 87).

βγ) Οι δίκες ενδίκων μέσων ενώπιον των Εφετείων, οι οποίες έχουν εκδικαστεί στον πρώτο βαθμό αντιμωλία των διαδίκων ή σύμφωνα με τις διατάξεις των ειδικών διαδικασιών. Οι δίκες του προηγούμενου εδαφίου γίνονται είτε με αυτοπρόσωπη παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων είτε με δήλωση των άρθρων 242 και 524 ΚΠολΔ, η οποία υποβάλλεται έστω και από έναν (1) εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων.

βδ) Οι δίκες τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2915/2001 (Α' 109), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4055/2012 (Α'51).

βε) Οι δίκες ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατά ερήμην αποφάσεων, εισαγόμενων κατά το άρθρο 528 ΚΠολΔ.

βστ) Οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων.

βζ) Οι δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας πρώτου βαθμού, οι δίκες πρώτου βαθμού που αφορούν ειδικούς νόμους, οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας και οι δίκες πρώτου βαθμού του ν. 3869/2010 και του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α' 214).

Συναινετικά αιτήματα αναβολής για τις υποπερ. βγ) έως και βζ), υποβάλλονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4790/2021.

βη) Οι δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας δευτέρου βαθμού, οι δίκες δευτέρου βαθμού που αφορούν ειδικούς νόμους, οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας και οι δίκες δευτέρου βαθμού του ν. 3869/2010 και του άρθρου 1 του ν. 4745/2020, οι οποίες γίνονται με αυτοπρόσωπη παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων.

βθ) Η εκδίκαση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (Α' 79).

βι) Οι αιτήσεις χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών, οι οποίες συζητούνται δια υπομνημάτων των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων και χωρίς την εξέταση μαρτύρων. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών.

βια) Οι συμβάσεις μεταβίβασης του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005 (Α' 314) που αφορούν στη μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού των υπό ειδική εκκαθάριση των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και κάθε συναφής με αυτές πράξη. Η εν λόγω εξαίρεση καταλαμβάνει και τις συμβάσεις μεταβίβασης, που υπογράφηκαν κατά το άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 πριν τη δημοσίευση της παρούσας, καθώς και κάθε συναφή με αυτές πράξη.

βιβ) Ολες οι διαδικαστικές πράξεις και ενέργειες που ορίζονται στα άρθρα 68 επ. του ν. 4307/2014, η διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών και οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια αυτών.

βιγ) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.

βιδ) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα δικαστήρια προβλέπεται κλήρωση.

βιε) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους.

βιστ) Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής

μέχρι και τις 31.12.2026, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2026. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

βιζ) Οι ποινικές δίκες που αφορούν υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

βιη) Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, ν. 4620/2019, Α' 96), ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα (ΠΚ, ν. 4619/2019, Α' 95) και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α' 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ.

βιθ) Η εκδίκαση υποθέσεων περί παράτασης εξακολούθησης ή αντικατάστασης θεραπευτικών μέτρων, καθώς και αιτήσεις του εισαγγελέα περί άρσης ή αντικατάστασης των ως άνω μέτρων (άρθρο 70 ΠΚ, ν. 4619/2019). βκ) Η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τις διαδικασίες ποινικής συνδιαλλαγής, ποινικής διαπραγμάτευσης και ποινικής διαταγής, που προβλέπονται στα άρθρα 301 έως 304 και 409 έως 416 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

βκα) Οι ποινικές δίκες που αφορούν την εκδίκαση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας σε εκτέλεση των ως άνω αποφάσεων.

βκβ) Η δημοσίευση αποφάσεων.

γ) Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων, χωρίς να δεσμεύεται από αυτές.

Τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, καθώς και εκείνα που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών.

Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτώνται και σε αυτήν.

• Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδριάσεων των Ολομελειών των Δικαστηρίων για ζητήματα της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 1756/1988 (Α' 35) και των Ολομελειών των Εισαγγελιών για ζητήματα της παρ. 5 του άρθρου 14Α του ν. 1756/1988.• Επιτρέπεται κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι) με φυσική παρουσία. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΔι καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της δραστηριότητας αυτής. Κατ' εξαίρεση, τα μαθήματα δύνανται να διενεργούνται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής e:presence ή της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΔι καθορίζονται οι λόγοι της κατ' εξαίρεση διενέργειας των μαθημάτων διαδικτυακά.

Η επιμορφωτική δραστηριότητα της ΕΣΔι διενεργείται είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής e:presence ή της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΔι καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο τρόπος διενέργειας της δραστηριότητας αυτής.

Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών της ΚΣΤ' εκπαιδευτικής σειράς όλων των κατευθύνσεων διενεργείται με φυσική παρουσία. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΔι μπορεί να διενεργηθεί η πρακτική άσκηση εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, αν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις.

• Σε όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εφαρμόζονται κατ' αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020.• Επιτρέπεται στους αδειοδοτημένους Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολάβησης η διενέργεια του προγράμματος βασικής εκπαίδευσης με φυσική παρουσία. Με απόφαση του Διευθυντή του εκάστοτε Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολάβησης καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος βασικής εκπαίδευσης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης επιτρέπεται για τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτές και το λοιπό προσωπικό του φορέα με την υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδό τους στο εκπαιδευτήριο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ημέρα παράδοσης μαθήματος είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ημέρα παράδοσης μαθήματος είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ημέρα

παράδοσης μαθήματος. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή

[γ] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

• Επιτρέπονται οι συναλλαγές στα υποθηκοφυλακεία, στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Κω-Λέρου. Ειδικότερα, ο έλεγχος των αρχείων γίνεται κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ' ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Κω-Λέρου που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει.

Με απόφαση του Προϊσταμένου ορίζονται και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ' ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

4.Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

• Ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή• Πραγματοποίηση προγραμματισμένων (τακτικών) χειρουργείων σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.)• Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων.Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.

• Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία: Λειτουργία με υποχρεωτική τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος 1(A), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ): Λειτουργία με υποχρεωτική τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος 15, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ): Λειτουργία σύμφωνα με τις εξής εγκυκλίους της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: α) την υπό στοιχεία Α.Π. Δ11/Φ.29/Γ.Π.ΟΙΚ.19881/691/22.5.2020 (ΑΔΑ: Ε8Π546ΜΤΛΚ-ΛΗΧ), β) την υπό στοιχεία Α.Π. Γ.Π./Δ12/32819/1018/10.9.2020 (ΑΔΑ: ΨΛΣ446ΜΣΛΚ-ΧΒΧ) και γ) την υπό στοιχεία Α.Π. Δ11/Γ.Π.ΟΙΚ.47270/2074/17.11.2020 (ΑΔΑ: Ψ03Ω46ΜΤΛΚ-0ΘΓ).• Αναστολή επισκεπτηρίου• Αναστολή λειτουργίας δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), σύμφωνα με την παρ. 3.• Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με την παρ. 3.• Λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων με τη συμμετοχή μόνο προσώπων που α) είτε έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) είτε υπόκεινται, πριν την είσοδό τους στους χώρους αυτούς και με ευθύνη των εν λόγω δομών, σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή σε έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test). Η προσέλευση γίνεται κατόπιν ραντεβού, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων και για την παροχή αυστηρά των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση για λόγους ψυχαγωγίας ή για άσκηση κοινωνικής δραστηριότητας.• Διενέργεια υποχρεωτικού περιοδικού εργαστηριακού ελέγχου κάθε πέντε (5) ημέρες για κορωνοϊό COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

6.Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και κάθε είδους δομή και χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών

- Οι διοικήσεις των ΚΥΤ και των άλλων δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος II, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Ειδικές διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη λειτουργία συγκεκριμένων ΚΥΤ και άλλων δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών παραμένουν σε ισχύ.

Αναστολή εξόδου σύμφωνα με το Παράρτημα II, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής όπου εδρεύει το ΚΥΤ ή η δομή.

7.Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Παραμένουν σε ισχύ, κατά το μέρος κατά το οποίο δεν αντίκεινται στις διατάξεις της παρούσας, ειδικές διατάξεις σύμφωνα με:

α) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινή υπουργική απόφαση, όπως παρατάθηκε η ισχύς της και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β' 23) κοινή υπουργική απόφαση και παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς της με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.20267/1.4.2021 (Β' 1288) κοινή υπουργική απόφαση, οι οποίες θέτουν περιορισμούς και μέτρα στη λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, Δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

β) Την υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β' 3882) κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β' 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β' 4900) και 155689/ΓΔ4/14.11.2020 (Β' 5044) όμοιες αποφάσεις και ισχύει.

γ) Την υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/5.2.2021 (Β' 455) κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία 43274/ΓΔ4/14.4.2021 (Β' 1512) κοινή υπουργική απόφαση και ισχύει.

δ) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 30518/17.5.2021 (Β' 2020) κοινή υπουργική απόφαση «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορoνοϊό σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», όπως εκάστοτε ισχύει.

ε) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.29696/12.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για την επαναλειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους -Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και των Κολλεγίων και τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης στα Ι.Ε.Κ. και τα Κολλέγια» (Β' 1903), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30330/15.5.2021 (Β' 2017) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

στ) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.35098/4.6.2021 (Β' 2372) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

ζ) Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32561/25.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για την επαναλειτουργία των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού και των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ωδεία, Μουσικές Σχολές, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής) (Β' 2198), όπως εκάστοτε ισχύει.

Οι διοικητικές λειτουργίες των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

• Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β'4810) κοινή υπουργική απόφαση, όπως παρατάθηκε η ισχύς της και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β'23) κοινή υπουργική απόφαση και παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς της με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.20267/1.4.2021 (Β'1288) κοινή απόφαση, σύμφωνα με τους πρόσθετους όρους της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30518/17.5.2021 (B' 2020) κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».• Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η συμμετοχή στο μάθημα επιτρέπεται: α) για τους μαθητές/τριες με την επίδειξη στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών της σχολικής κάρτας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 30518/17.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, β) για τους λοιπούς υποψηφίους/ες, με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας, με δαπάνη τους, και γ) για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών ακολουθείται η διαδικασία υποχρεωτικής διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 (Β' 2192) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.35098/4.6.2021 (Β' 2372) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Η βεβαίωση/δήλωση της περ. (β) υπογράφεται από τους ίδιους τους υποψηφίους/ες, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 5, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

• Λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην

υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30518/ 17.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση για τους κανόνες διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

• Διενέργεια εργαστηριακών μαθημάτων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών εντός εργαστηριακών χώρων (Εργαστηριακά Κέντρα, εργαστήρια εντός ΙΕΚ, εξωτερικά εργαστήρια), για τα εργαστηριακά μαθήματα, για τα οποία η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωσή τους. Η ευθύνη της οργάνωσης των εργαστηριακών μαθημάτων και της λειτουργίας τους στους αντίστοιχους εργαστηριακούς χώρους, η επιλογή και απόφαση για την πραγματοποίηση δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα εργαστηριακά μαθήματα, καθώς και η τροποποίηση του προγράμματος όπου κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Διευθυντή Ι.Ε.Κ..• Διενέργεια πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ. και των μαθητευομένων στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στο πλαίσιο του προγράμματος της μαθητείας σε εργασιακό χώρο.

Η διενέργεια των εργαστηριακών μαθημάτων και της πρακτικής άσκησης κατά τα ανωτέρω επιτρέπεται σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.29696/12.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για την επαναλειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος

Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και των Κολλεγίων και τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης στα Ι.Ε.Κ. και τα Κολλέγια» (Β' 1903), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30330/15.5.2021 (Β' 2017) κοινή υπουργική απόφαση, αναφορικά με τους κανόνες διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα τόσο για τους καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές και επίδειξης του αρνητικού αποτελέσματος στον φορέα υποδοχής του ασκούμενου/μαθητευόμενου.

• Παρακολούθηση του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.29696/12.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30330/15.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, αναφορικά με τους κανόνες διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους εκπαιδευτές.• Λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Α' και Β' Κύκλου, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.29696/ 12.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30330/15.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, αναφορικά με τους κανόνες διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.• Διενέργεια εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 με φυσική παρουσία εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα. Για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 που λειτουργούν κατά τα ανωτέρω, η συμμετοχή στα εργαστηριακά μαθήματα και η διενέργεια της πρακτικής άσκησης επιτρέπονται: α) για τους εκπαιδευόμενους και τους πρακτικά ασκούμενους, με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το εργαστηριακό μάθημα ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν το εργαστηριακό μάθημα, με δαπάνη τους και β) για τους εκπαιδευτές και το λοιπό προσωπικό των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2, ακολουθείται η διαδικασία υποχρεωτικής διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της, με φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192)», όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.35098/4.6.2021 (Β' 2372) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Η βεβαίωση/δήλωση της περ. (α) υπογράφεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 7, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.• Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία

Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε η ισχύς της και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β' 23) κοινή υπουργική απόφαση και παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς της με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.20267/1.4.2021 (Β' 1288) κοινή υπουργική απόφαση.

• Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατ' εφαρμογή της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β' 3882) κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β' 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β' 4900) και 155689/ΓΔ4/14.11.2020 (Β' 5044) όμοιες αποφάσεις των μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/νοσήματα σύμφωνα με την υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/5.2.2021 (Β' 455) κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει δυνάμει της υπό στοιχεία 43274/ΓΔ4/14.04.2021 (Β' 1512) κοινής υπουργικής απόφασης.• Επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/ μετακίνησης/υποδοχής μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Για τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και για τις αεροπορικές μετακινήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού, των ημεδαπών/αλλοδαπών εκπαιδευτικών, καθώς και των ημεδαπών/αλλοδαπών μαθητών/τριών εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου 18 της παρούσας, οι οποίες αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις επιβίβασης του συνόλου των επιβατών, ημεδαπών και αλλοδαπών, καθώς και η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.35171/4.6.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού» (Β' 2374), όπως εκάστοτ
Keywords
φεκ, νέα, νεα μετρα, φεκ, εστιαση, εν λόγω, διευκρινίσεις, πεδια, συμμετοχή, test, τραπεζες, ΕΛΤΑ, δεη, ευδαπ, ισχύ, rapid, https, gov, pdf, θεσσαλονικη, φαρμακεια, κδαπ, αδα, καπη, σχολεια, επα, εεπ, ιεκ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, διακοπες δεη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, rapid, ημερομήνια, κληρωση, εθνικη, εργασια, ευδαπ, ιεκ, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τα νεα, φυσικη, ωρα, test, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, αναπηρια, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δηλωση, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, δομη, εθελοντικη εργασια, αιθουσα, εκκαθαριση, εκπαιδευση, εβδομαδα, εν λόγω, εξυπηρετηση, επα, επτα, ερημην, εσωτερικων, ευθυνη, εικοσι, υπηρεσιες, ισχυει, θετικο, υγειονομικο, ισχυς, λειτουργια, λεπτομερειες, ληψη, νοσοκομεια, παντα, ογδοντα, οκτω, πεδια, πεδιο, ραντεβου, συζητηση, συμμετοχή, υλοποιηση, ισχύ, φυση, φορα, χρονος, ωρες, ανηκει, εβδομηντα, εφαρμογη, gov, χωρα, ηλεκτρονικα, ομαδες, print, τριαντα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα