Έρευνα οδικής συμπεριφοράς: Ένας στους δύο οδηγεί κρατώντας κινητό

14:16 4/4/2025 - Πηγή: Reporter

Υπέρ της μείωσης των ορίων ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών και της τοποθέτησης καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ την Πέμπτη 3 Απριλίου.

Παράλληλα, το 47% των οδηγών παραδέχεται ότι οδηγεί με το κινητό στο χέρι, είτε πάντα (1%), είτε συχνά (4%), είτε μερικές φορές (16%), είτε σπάνια (26%)· ενώ το 87% δηλώνει ότι φοράει πάντα κράνος ή ζώνη ασφαλείας και ένας στους δύο οδηγούς (48%) λέει ότι σέβεται τις διαβάσεις και σταματά πάντα, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς.

Περίπου 7 στους 10 (65%) παραδέχονται ότι έχουν υπερβεί το όριο ταχύτητας (πάντα 1%, συχνά 5%, μερικές φορές 34%, σπάνια 25%) και ένας στους πέντε (20%) δηλώνει ότι έχει οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ (συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 15%).

Το 20% παραδέχεται ότι περνάει με κόκκινο (πάντα 1%, συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 14%) και το ίδιο ποσοστό λέει ότι έχει επιτρέψει σε άτομο χωρίς δίπλωμα να οδηγήσει (συχνά 2%, μερικές φορές 2%, σπάνια 1%).

Ακόμη, το 7% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχεται ότι έχει επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο με (5%) ή χωρίς (2%) την επίβλεψή τους.

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται τα τροχαία δυστυχήματα

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως η κύρια αιτία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας (64% μεταξύ όσων οδηγούν κάποιο όχημα και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν).

Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29% αντίστοιχα), ενώ αρκετά χαμηλότερα αναφέρονται η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18% αντίστοιχα), η ελλιπής ή χαλαρή αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16% και 9% αντίστοιχα), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3% αντίστοιχα), καθώς και η ελλιπής σήμανση και σηματοδότηση (4% και 2% αντίστοιχα).

Πώς θα μπορούσαν να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα

Μεταξύ όσων οδηγούν, η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών καταγράφεται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας (46%), ενώ όσοι δεν οδηγούν προκρίνουν την αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (49%).

Μεταξύ των οδηγών ακολουθούν οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (44%), η αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (41%), η βελτίωση του οδικού δικτύου και της σήμανσης (31%), η μείωση των ορίων ταχύτητας (14%) και η καθιέρωση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (9%).

Μεταξύ όσων δεν οδηγούν, ως σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό των τροχαίων κρίνεται η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών (44%), οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (36%), η βελτίωση του οδικού δικτύου/σήμανσης όπως και η μείωση των ορίων ταχύτητας (23%) και τα κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (6%).

«Ναι» στη μείωση του ορίου ταχύτητας κιαι στις κάμερες

Καθολική είναι η συμφωνία (73%) για τη μείωση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών. Το ποσοστό όσων συμφωνούν είναι ακόμα υψηλότερο σε όσους δεν οδηγούν (85%), αλλά παραμένει εξαιρετικά πλειοψηφικό και μεταξύ των οδηγών (69%).

Καθολική συμφωνία (87%) καταγράφεται μεταξύ των οδηγών για την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή ποινών.

Αυτοκίνητο ή δίκυκλο;

Τέλος, περίπου 3 στους 4 κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (73%) δηλώνουν ότι οδηγούν αυτοκίνητο και περίπου 1 στους 20 οδηγεί δίκυκλο. Στον αντίποδα, περίπου 1 στους 5 (21%) δεν οδηγεί κάποιο όχημα.

#έρευνα #ατυχήματα #Δυστυχήματα #ΕΛΛΗΝΕΣ_ΟΔΗΓΟΙ #palmos_analysis
Keywords