Έρευνα: Μασκ και τεχνητή νοημοσύνη απειλούν την εταιρική φήμη

Σύμφωνα με μια έρευνα σε περισσότερους από 100 διεθνείς ηγέτες δημοσίων σχέσεων, η σύνδεση με τον πολυεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ και η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να βλάψουν τα εμπορικά τους σήματα.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από μια εκτίμηση που διενεργήθηκε από το Global Risk Advisory Council. Σε δήλωσή του, ο Brett Bruen του Global Situation Room, της εταιρείας δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουάσινγκτον που ανέθεσε την έρευνα, δήλωσε ότι ο «δείκτης κινδύνου φήμης» του συμβουλίου περιέχει μια «ξεκάθαρη προειδοποίηση» για τους διευθύνοντες συμβούλους: «Εάν σπαταλήσετε την καλή θέληση των ενδιαφερομένων μερών και των καταναλωτών σε αυτά τα ζητήματα, δεν θα επιστρέψει σύντομα», δήλωσε ο Bruen, πριν καλέσει τις εταιρείες να “επιβραδύνουν” και να «κάνουν διάκριση μεταξύ μεταβατικών και τεκτονικών μεταβάσεων».

Σχεδόν το 30% μιας ομάδας 117 μελών που προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες και 58 κλάδους - μεταξύ των οποίων πρώην αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι των ΗΠΑ - ανέφεραν ότι η ευθυγράμμιση με τον Μασκ ή η στοχοποίησή του δημιουργούσε την ισχυρότερη δυνατή πιθανότητα να τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δώρισε μέρος της περιουσίας του στην επιτυχή προσπάθεια του Τραμπ για μια δεύτερη προεδρία τον Νοέμβριο. Αφού ο Τραμπ επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο τον Ιανουάριο, ο Μασκ επέβλεψε τις βίαιες περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και του προσωπικού που επιβλέπονται από το λεγόμενο «τμήμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (Doge) του προέδρου.

Ωστόσο, μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τις μάρκες ήταν οι κερδοφόρες ιστορίες που διαθέτουν «δημιουργία deepfakes, παραπληροφόρηση, μεροληπτική λήψη αποφάσεων ή ανήθικες εφαρμογές που προκαλούν ζημιά ή χειραγωγούν τη δημόσια αντίληψη», ανέφερε η έρευνα. Η προσέλκυση αυτού του είδους της κάλυψης φέρεται να θεωρήθηκε «ως η πιο πιθανή για να κερδίσουν αρνητική προσοχή στις διαδικτυακές ειδήσεις».

Ένα ανώνυμο μέλος του συμβουλίου φέρεται να δήλωσε: «Η έρευνα για το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική. Η τεχνητή νοημοσύνη, εάν δεν γίνει κατανοητή ή δεν διαχειριστεί στις εταιρείες, μπορεί να έχει απίστευτες επιπτώσεις που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες». Ένας από τους εμπειρογνώμονες της ομάδας σημείωσε ότι οι οργανισμοί στις μέρες μας πρέπει να θεωρούν τις πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη εξίσου σημαντικές με εκείνες που αφορούν πιο καθημερινές πτυχές των λειτουργιών τους.

Η ανατροπή των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI) με στόχο «τη διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης και πλήρους συμμετοχής για όλα τα άτομα» χαρακτηρίστηκε ως ο τρίτος κορυφαίος κίνδυνος των εμπορικών σημάτων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προχωρήσει επιθετικά στην κατάργηση τέτοιων μέτρων εντός της κυβέρνησης, του στρατού και πέραν αυτού, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, όπου ο Λευκός Οίκος πρόσφατα διέκοψε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας, αφού το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να τερματίσει τα προγράμματα DEI, ένα από τα πολλά αιτήματα του προέδρου.

Οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές και η αντιμετώπιση ισχυρισμών για δυσφήμιση συμπληρώνουν τους πέντε κορυφαίους κινδύνους φήμης που επισημάνθηκαν στην πρώτη έκδοση μιας έρευνας που σχεδιάζεται να δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση.

#ΙΛΟΝ_ΜΑΣΚ #τεχνητή_νοημοσύνη #ΕΤΑΙΡΙΚΗ_ΦΗΜΗ #έρευνα #Ντόναλντ_Τραμπ
Keywords