Επεκτείνονται οι απώλειες στο πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση

14:01 5/8/2022 - Πηγή: Reporter

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (5/8), καθώς οι ανησυχίες της αγοράς για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση έχουν ενταθεί.

Ειδικότερα, το αργό Brent καταγράφει πτώση 0,11% στα 88,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate

χάνει 0,10% στα 88,46 δολάρια το βαρέλι.

«Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση μέσα σε μια νεφελώδη οικονομική προοπτική», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng στο CNBC. «Εάν τα εμπορεύματα δεν τιμολογούνται σε μια επικείμενη οικονομική ύφεση, μπορεί να προετοιμάζονται για μια εποχή στασιμοπληθωρισμού, όταν το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να αυξάνεται και ο πληθωρισμός να παραμένει υψηλός», υπογράμμισε η ίδια.

Όπως φαίνεται, οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση έχουν φτάσει στο «κόκκινο» μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προχώρησε σε ηχηρή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, η οποία πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995.

Παράλληλα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ που θα δημοσιευτεί αργότερα εντός της ημέρας, η οποία αναμένεται να δείξει ότι αυξήθηκαν κατά 250.000 οι θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση κατά 372.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

Από την άλλη, ο OPEC+ είναι έτοιμος να επιτύχει μια «σημαντική αύξηση» της παραγωγής σε περίπτωση που ο κόσμος αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, δήλωσαν πηγές.

Για τον Σεπτέμβριο, ο OPEC+ πρόκειται να αυξήσει τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση είναι μια από τις μικρότερες από τότε που εισήχθησαν οι ποσοστώσεις του το 1982.

Καθοδικά ξανά το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο φαίνεται να κινείται καθοδικά. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς, έπεσε 1,02% στα 197,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των ευρωπαϊκών προμηθειών συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά, ενώ η ρωσική Gazprom τόνισε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, επικαλούμενη προβλήματα με τους στροβίλους.

Μάλιστα, θα παρέχει μόνο 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, περίπου το 20% της χωρητικότητάς της, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της περιοχής να πληρώσει το 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠτώσηΖΗΤΗΣΗΑγοράΕμπορεύματα
Keywords
Τυχαία Θέματα