ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το σκεπτικό της διοίκησης για απόρριψη της πρότασης Reggeborgh

Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων του Διοικητικού Συμβούλιου που προτείνει η Reggeborgh με τα συμφέροντα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς και δημιουργία θεμάτων ανταγωνισμού, εντοπίζει μεταξύ άλλων και το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα σχόλιά του επί της πρότασης της Reggeborgh προς τους μετόχους.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η πρόταση για εκλογή νέου Δ.Σ. από τους αιτούντες μετόχους προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από το βασικό μέτοχο της κυριότερης ανταγωνίστριας εταιρείας στην ελληνική αγορά (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

και πρέπει να αξιολογηθεί από τους μετόχους της εταιρείας ως προς το αν είναι εφικτό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεγιστοποιώντας την αξία του, στηρίζοντας και ενισχύοντας την αυτόνομη πορεία και ανάπτυξή του.

Ενστάσεις εγείρει το Δ.Σ. της εταιρείας και ως προς την προτεινόμενη σύνθεση, η οποία αποτελείται από πέντε (5) μόλις μέλη, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μικρός για το μέγεθος και τις ανάγκες του Ομίλου, περιλαμβάνοντας μόλις δύο (2) ανεξάρτητα μέλη που ισοδυναμεί με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μελών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάτι που αναμένεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της εταιρείας ως προς τους κανόνες που διέπουν την εταιρική της διακυβέρνηση.

Ως προς την επιλογή των προτεινόμενων προσώπων, σημειώνεται πως προκαλείται μια εμφανής δυσαρμονία με τα συμφέροντα του Ομίλου, καθώς ορισμένα εξ’ αυτών, μέσω των πλέον πρόσφατων επαγγελματικών τους ιδιοτήτων, υποστήριξαν και υπέγραψαν αποφάσεις που απέτρεψαν τη δυνατότητα συμμετοχής του ομίλου στο σημαντικότερο έργο παραχώρησης (διαγωνισμός παραχώρησης Εγνατίας Οδού). Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αιτούμενη την ακύρωση των αποφάσεων αυτών. Ήδη, έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή και πρόσφατα έγιναν δεκτά και τα ασφαλιστικά μετρά που κατατέθηκαν με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Εφόσον τα πρόσωπα αυτά εκλεγούν ως μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Γενική Συνέλευση θα κληθούν να στηρίξουν τα συμφέροντα του ομίλου αιτούμενα την ακύρωση των αποφάσεων που οι ίδιοι προ ολίγων εβδομάδων υποστήριξαν και υπέγραψαν με την προηγούμενη επαγγελματική τους ιδιότητα.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχουν ενεργοποιήσει τις ανεξάρτητες αρχές ανταγωνισμού τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες με υποβολή σειράς ερωτημάτων στις εμπλεκόμενες εταιρείες διερευνούν κατά πόσο οι κινήσεις της Reggeborgh θα δημιουργήσουν σοβαρές στρεβλώσεις στους κλάδους κατασκευής, παραχωρήσεων, ενέργειας και περιβάλλοντος της ελληνικής αγοράς.

Η Διοίκηση με την καθοδήγηση του Δ.Σ. έχει προχωρήσει σε συνολική ανάταξη του Ομίλου μια προσπάθεια που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης και έχει θέσει τις βάσεις για την επανάκαμψη σε δυναμική φάση ανάπτυξής.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υιοθετούνται τακτικές ανούσιας αντιπαράθεσης. Για όλα τα θέματα του ομίλου παρέχεται πλήρης και τεκμηριωμένη ενημέρωση των μέτοχων μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα γεγονός που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους διεθνείς θεσμικούς και τους ανεξάρτητους οίκους ISS και Glass Lewis.

Ο Όμιλος απαλλαγμένος βαρών είναι έτοιμος να περάσει στην επόμενη μέρα.

ΕλλάκτωρReggeborghΔΣδιοικητικό συμβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα