ΕΚΤ: Το δίλημμα της Λαγκάρντ

Υπό πίεση βρίσκεται και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επιστροφή των κυβερνήσεων στην επιβολή περιορισμών και lockdown, εντείνουν την ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

ίσως φανεί διατεθειμένη να υποστηρίξει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όταν τη δικαιολογούν οι οικονομικοί όροι, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, κάτι τέτοιο δε θεωρείται ακόμα απαραίτητο.

Η τράπεζα αναμένεται ευρέως να αφήσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το Πρόγραμμα Προστασίας Έκτακτης Ανάγκης της Πανδημίας (PEPP), με μόνο περίπου 500 δισ. ευρώ από το όριο του 1,35 τρισ. ευρώ να έχουν χρησιμοποιηθεί, φαίνεται πως θα παραμείνει χωρίς τροποποίηση.

Το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψει κατά 9,4% μετά τη συρρίκνωση 3,6% το πρώτο τρίμηνο και 11,8% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Η ανεργία αυξάνεται αργά από 7,1% το Μάρτιο σε 8,1% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο κατά την πανδημία, με 8,3% να αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη εισέλθει σε νέα φάση περιορισμών και απαγορεύσεων με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν και πάλι να παρέχουν οικονομική και επιχειρηματική υποστήριξη. Η Ιταλία ενέκρινε ήδη ένα νέο πακέτο ανακούφισης αυτή την εβδομάδα και η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τη βοήθεια προς την οικονομία.

Η επανεμφανιζόμενη πανδημία και το ενδεχόμενο επαναφοράς lockdown σημαίνει ότι μια δεύτερη ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Τέλος, οι συνομιλίες για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα άλλο σημείο ανάφλεξης, αλλά και με τις δύο οικονομίες υπό σοβαρή απειλή COVID-19 καμία πλευρά δεν θα επιθυμεί να διακινδυνεύσει τις πρόσθετες ενέργειες μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

ΛαγκαρντΕΚΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα