Έκρηξη ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη ΡΑΕ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ το οποίο παρουσιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020 στην ειδική Ημερίδα/συνάντηση εργασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το νέο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα των ΑΠΕ αποδείχθηκε στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του (Δεκεμβρίου

2020) ότι είναι απολύτως ασφαλές (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), διαφανές, αξιόπιστο, αυτοματοποιημένο, πολύ απλό στη χρήση και διαθέτει πλήρη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των: ΑΑΔΕ & ΓΓΠΣ (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), το Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, το GIS, το πληροφοριακό σύστημα της ΔΑΠΠΕΠ ΑΕ και τη Διαύγεια. Ειδικότερα σημειώνεται ότι η έκδοση μοναδικού Κωδικού πληρωμής για κάθε αίτηση (τέλος υπέρ ΡΑΕ) και η αυτόματη ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ της ΡΑΕ από το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ για τις πληρωμές - χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα - εκμηδένισε τη γραφειοκρατία και τον απαιτούμενο χρόνο για ελέγχους, με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία.

Με το νέο αυτό εργαλείο η όλη διαδικασία κατέστη εξαιρετικά απλή για τους αιτούντες και για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία της ΡΑΕ υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων και σε πλήθος και σε ισχύ: 1864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5GW.

Το πλήθος των αιτήσεων είναι πλέον απολύτως διαχειρίσιμο και η Αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, να αξιολογήσει το τεράστιο αυτό πλήθος και να το ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης. Ευελπιστούμε ότι μετά την Ημερίδα της Αρχής και τους σχετικούς Οδηγούς που εκδόθηκαν οι αιτούντες ακολούθησαν με προσοχή τα όσα αναφέρονται σε αυτούς, και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν – ιδίως των χωρικών δεδομένων (shape files) είναι σύμφωνα με τα υποδείγματα, γεγονός που θα κάνει ακόμα γρηγορότερη την λοκλήρωση της εξέτασής τους. Η Αρχή, θα εργαστεί άοκνα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσει την εξέταση όλων των ως άνω αιτήσεων το συντομότερο δυνατό.

Η Ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β’ 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.

Ακολουθούν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις υποβληθείσες αιτήσεις.

ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πλήθος

MW

ΑΙΟΛΙΚΑ

423

8.704

ΒΙΟΜΑΖΑ

11

104

ΜΥΗΕ

73

105

ΣΗΘΥΑ

35

192

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΠΕ

36

106

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

1.286

36.339

ΣΥΝΟΛΟ

1.864

45.549

Πίνακας 1: Πλήθος αιτήσεων και συνολική ισχύς ανά τεχνολογία

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκληρώνει με τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία cosmoONE, την επέκταση του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων τροποποίησης, μεταβίβασης, κατάτμησης, συγχώνευσης, είτε εντός κύκλου είτε εκτός κύκλου, και θα ανακοινώσει σύντομα την πραγματοποίηση Ημερίδας εντός του Ιανουαρίου 2020. Με την επέκταση αυτή θα απλοποιηθεί σημαντικά περαιτέρω η αδειοδοτική διαδικασία και θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος απόκρισης της Αρχής.

Η Αρχή σχεδιάζει επίσης την επέκταση του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ με την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4685/2020 δημιουργώντας ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον για όλα τα έργα ΑΠΕ.

ΕπενδύσειςΡΑΕέκρηξη
Keywords
Τυχαία Θέματα