Εισαγγελικό «ντου» στην Ένωση Γερμανικών Τραπεζών λόγω φορολογικής απάτης

13:07 4/8/2020 - Πηγή: Reporter

Έφοδο πραγματοποίησαν την Τρίτη οι δημόσιες εισαγγελικές αρχές στα γραφεία του γερμανικού τραπεζικού λόμπι Bundesverband deutscher Banken (BdB -Ένωση Γερμανικών Τραπεζών) σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο επιχείρησης που αφορά σκάνδαλο με trades ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο φορολογικές επιστροφές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το BdB και το γραφείο της εισαγγελίας στην Κολωνία, διευκρινίζουν πως οι έρευνες δεν γίνονται εναντίον αξιωματούχων του λόμπι. «Σκοπός

της έρευνας είναι να βρεθούν αποδείξεις που μπορεί να σχετίζονται με τη συνέχιση της έρευνας και την περαιτέρω αποσαφήνιση περίπλοκων γεγονότων», ανέφερε το γραφείο της εισαγγελίας.

Οι ερευνητές υποπτεύονται πως οι εναγόμενοι σε αρκετές εγκληματικές υποθέσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τη διαδικασία κατάρτισης νόμων προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά διάφορα «παραθυράκια» για τις απάτες, χρησιμοποιώντας την επιρροή του BdB στο Βερολίνο, όπως ανέφερε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Τα λεγόμενα cum-ex trades «άνθισαν» το 2005-2012 και επέτρεπαν σε επενδυτές σε όλον τον κόσμο να στοχεύουν κυρίως γερμανικές εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουν πολλές αιτήσεις φορολογικών επιστροφών από μερίσματα-φαντάσματα, κοστίζοντας στους φορολογούμενους πάνω από 10 δισ. ευρώ, μέχρις ότου κλείσουν αυτά τα «παραθυράκια».

Οι εισαγγελικές αρχές δεν ερευνούν στελέχη του BdB, ελπίζουν όμως να βρουν αποδείξεις για πιθανή άσκηση επιρροής σε managers του BdB από τους εγκληματίες που σχετίζονται με τις απάτες αυτές, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.

Sueddeutsche Zeitungγερμανικές τράπεζεςσκάνδαλοtradesBdB
Keywords
Τυχαία Θέματα