ΕΕ: «Ξέχασε» πολύ γρήγορα τα αίτια της έκρηξης στη Βηρυτό

Στην ανεξήγητη αδιαφορία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), να συμβάλλει στην διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν την έκρηξη-τραγωδία στη Βηρυτό, αναφέρεται, σε πρόσφατη ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew Europe, Ilhan Kyuchyuk (φωτο).

O Βούλγαρος ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, μετά την έκρηξη

της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020, οι Λιβανέζοι, περιφερειακοί και διεθνείς φορείς της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει και να υποστηρίξει την έναρξη μιας διεθνούς, ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι, σε μια πρόσφατη κοινή δήλωση, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τόνισε επίσης την ανάγκη για δικαιοσύνη και λογοδοσία σε σχέση με την έκρηξη και ζήτησε την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει έντονα ο ευρωβουλευτής, στις πρόσφατες δηλώσεις, σχετικά με την έκρηξη της Βηρυτού, από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) δεν υπήρξε καμία αναφορά στα παραπάνω.

Ποια είναι, λοιπόν, η θέση της ΕΥΕΔ σχετικά με τη χρήση διεθνών μηχανισμών λογοδοσίας για τη διερεύνηση των αιτίων και των συνεπειών της έκρηξης της Βηρυτού, ερωτά ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και περιμένει... απάντηση.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕΥΕΔέκρηξη ΒηρυτόςIlhan KyuchyukΟΗΕΕυρωπαϊκή ΕνωσηΚΟΜΙΣΙΟΝΕυρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
Keywords
Τυχαία Θέματα