Δυτικό «φτάνει πια» στον Νετανιάχου για τη Γάζα-Ποιες χώρες πρωτοστατούν

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς απαιτούν από το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Γάζα, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογο αίτημα από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

Η πρώτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 είχε την υποστήριξη της Δύσης, καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Έκτοτε κύλησε, όμως, πολύς χρόνος και χύθηκε πολύ αίμα αμάχων πολιτών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα.

Για κάποιους είναι ήδη αργά, αλλά η ουσία είναι πως η απόφαση του Ισραήλ να άρει ουσιαστικά την εκεχειρία και να ξεκινήσει μία νέα πολεμική επιχείρηση υπό τον τίτλο τα "'Αρματα του Γεδεών" με σχεδόν αποκλειστικό σκοπό να αφανίσει τους Παλαιστίνους, φέρνει αντιδράσεις.

Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς εκφράζουν δημόσια την καταδίκη τους για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα. Μαζί, οι τρεις κυβερνήσεις δηλώνουν ότι «αντιτίθενται σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα», προσθέτοντας: «Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα είναι απαράδεκτο».

Ζητούν την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και υπενθυμίζουν ότι μετά την «ειδεχθή επίθεση» στις 7 Οκτωβρίου πίστευαν ότι το ισραηλινό κράτος «είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους Ισραηλινούς από την τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».

Η απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει αυτό που αποκάλεσε «ελάχιστη» τροφή στη Γάζα ήταν, όπως είπαν, «εντελώς ανεπαρκής». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε μάλιστα ως μία πρώτη αντίδραση το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας με το Ισραήλ, με άμεση ισχύ.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε, λέγοντας ότι «οι ηγέτες στο Λονδίνο, την Οτάβα και το Παρίσι προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο στη Χαμάς, ενώ παράλληλα προτρέπουν για περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες».

Επέμενε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αν η Χαμάς επέστρεφε τους ομήρους, άφηνε τα όπλα της, συμφωνούσε να εξοριστούν οι ηγέτες της και η Γάζα αποστρατιωτικοποιούνταν. «Κανένα έθνος δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί τίποτα λιγότερο και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει», είπε.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πιέζεται επίσης να καταδικάσει το Ισραήλ. «Η κοινή δήλωση των ηγετών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, συνιστά αυτονόητη όσο και αναγκαία αντίδραση στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή», τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Μάντζος.

Στη δήλωσή του συμπληρώνει:

»Οι νεκροί άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ο αποκλεισμός και η ισοπέδωση της Γάζας, ο βίαιος εκτοπισμός των κατοίκων και η συνέχιση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, συνθέτουν μια δραματική εικόνα που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από ένα παχύ πέπλο υποκρισίας και αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας.

Ο άμεσος τερματισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών και των επιχειρήσεων εκκαθάρισης της Γάζας, η επανέναρξη της ομαλής ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, η απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ο τερματισμός των εποικισμών και η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στην περιοχή είναι τα απολύτως αναγκαία βήματα για την αποσυμπίεση της κρίσης και την οριστική και δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική της «αφωνίας» και να καταδικάσει τα γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση της βίας, την επιστροφή όλων των ομήρων και την έναρξη συνομιλιών με στόχο τη λύση των δύο κρατών στην περιοχή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

#Νετανιαχου #Ισραήλ #Γάζα #Βρετανία #Γαλλία #Καναδάς
Keywords