Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ-Ρωσίας για την ανταλλαγή κρατουμένων

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προτείνει ανταλλαγή τους με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

«Η σημαντική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μερικές εβδομάδες θα φέρει πίσω τον Πολ Γουίλαν και την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ» δήλωσε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Καλώ τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να προχωρήσει. Δε θα σχολιάσω την απάντησή του και δεν μπορώ

να δώσω εκτίμηση για τις πιθανότητες. Όμως ήταν σημαντικό που μίλησα απευθείας μαζί του».

Η υπόθεση ανάγκασε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην πρώτη του απευθείας συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι Ρώσοι -εκτός από τον Βίκτορ Μπουτ- ζητούν την απελευθέρωση του πρώην κατασκόπου Vadim Krasikov, που έχει καταδικαστεί για δολοφονία Τσετσένου αγωνιστή. Ο Krasikov δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτίει την ποινή του στη Γερμανία, γεγονός που περιπλέκει την υπόθεση της ανταλλαγής του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ «πρότεινε με έμφαση» στον Αμερικανό ομόλογό του οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε έναν τρόπο «ήσυχης διπλωματίας» σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων «χωρίς κερδοσκοπική διάδοση πληροφοριών».

ΒΙΚΤΟΡ ΜΠΟΥΤΠΟΛ ΓΟΥΙΛΑΝΜΠΡΙΤΝΕΙ ΓΚΡΙΝΕΡΆντονι ΜπλίνκενΣεργκέι Λαβρόφ
Keywords
Τυχαία Θέματα