H πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς από τον οίκο Fitch

Σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 από τον οίκο Fitch, η οποία αναμένεται να συνδεθεί με την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Ο οίκος αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση σε «ΒΒ-».

Κατά την τελευταία του έκθεση τον Αύγουστο του 2019, ο Fitch διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας

σε «ΒΒ-», αναφέροντας ότι «το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμο καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά βασίστηκε στην υπερβολική φορολόγηση και στην υποεκτέλεση των επενδύσεων». «Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της εξισορρόπησης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη δέσμευση για τήρηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές», σημείωνε η Fitch.

Παράλληλα, θετικές χαρακτήριζε τις προτάσεις για τη μείωση των NPEs, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις αβεβαιότητες που σχετίζονταν με τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κρατική ενίσχυση αλλά και το βαθμό συμμετοχής.

Η έκδοση του πρώτου κρατικού ομολόγου για το 2020

Ο «χρησμός» του οίκου αξιολόγησης είναι σημαντικός για την ελληνική οικονομία, ειδικά ενόψει και της πρώτης εξόδου στις αγορές για το 2020. Όπως έγραφε το Reporter, την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος στις αγορές με την έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου. Εναλλακτική ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών είναι η 4η Φεβρουαρίου.

Η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αποσκοπεί στην άντληση ποσού της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ και εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί και ο οποίος προβλέπει την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ως το 2020.

Η άντληση των παραπάνω κεφαλαίων θα επιτρέψει στη χώρα μας να αυξήσει τις πρόωρες αποπληρωμές (μείωση των εντόκων και του δημοσίου χρέους) σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση επενδυτών για αποδόσεις είναι υψηλή.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων αξιολογήσεων

Σημειώνεται ότι συνολικά μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν 11 αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Το πρόγραμμα αξιολογήσεων του 2020 έχει ως εξής:

Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου
Standard & Poor’s: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Fitch: 24 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου
DBRS: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Scope: 6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου.

Οι βαθμολογίες της Ελλάδας με βάση τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης διαμορφώνονται ως εξής:

Fitch: ΒΒ- (3 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade)
Moody’s: Β1 (4 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade)
Standard and Poor’s: ΒΒ- (3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade)
Scope: ΒΒ (2 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade)
DBRS: ΒΒ Low (3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade).

Fitchαξιολόγησηελληνική οικονομίαομόλογο
Keywords
Τυχαία Θέματα