Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται- Πού θα βρείτε βεβαιώσεις- Εναλλακτική τα sms

Μόνο με ειδικές βεβαιώσεις από το νέο site forma.gov.gr και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ανά χείρας επιτρέπεται να μετακινηθούν από το πρωί της Δευτέρας οι πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τις καθημερινές μετακινήσεις μπορεί αντί για βεβαίωση οι πολίτες να στέλνουν και sms.

Όσοι πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Αναλυτικές οδηγίες για το κυβερνητικό σχέδιο έδωσαν μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνσηης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο forma.gov.gr θα βρούμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες και τους δύο τύπους εγγράφων, τις δύο βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις. Υπάρχει και η εναλλακτική, να δηλώνεται η μετακίνηση με sms.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε λοιπόν πως από τις 6 το πρωί της Δευτέρας επιτρέπεται να μετακινηθούν μόνον:

Όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους.

Όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.

Όσοι κατευθύνονται σε τράπεζα

Όσοι πρέπει να παραστούν σε τελετή, κηδεία, γάμος κτλ υπό όρους

'Όσοι επισκέπτονται γιατρό

Όσοι επισκέπτονται πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.

Όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους

Σημειώνεται πως επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Ανακοινώνεται ακόμα πως σε κάθε όχημα που θα κινείται επιτρέπεται να επιβαίνουν μόνο μέχρι 2 άτομα.

Για τους παραβάτες όλων των παραπάνω και όσων μετακινούνται χωρίς τις απαραίτητες βεβαιώσεις προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Απαγορεύεται επίσης αυστηρά να βγαίνουμε σε πάρκα, παιδικές χαρές, άλση και μαρίνες. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα αραιώσουν κι άλλο τα δρομολόγιά τους.

Το forma.gov.gr και τα sms

Για να βγει κανείς λοιπόν από το σπίτι και να κάνει κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες, θα πρέπει εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο να έχει μαζί του και μία βεβαίωση για τη δραστηριότητά του. Σε περίπτωση πρόσβασης ή επιστροφής από τη δουλειά η βεβαίωση θα πρέπει να εκτυπωθεί από το forma.gov.gr.

Για τη δουλειά θα πρέπει να επιλέξετε την βεβαίωση τύπου Α που θα βρείτε στο site forma.gov.gr και για όλες τις υπολοιπες υπάρχει η βεβαίωση τύπου Α.

Για όλες τις εκτός δουλειάς δραστηριότητες, οι μετακινήσεις θα μπορούν να βεβαιώνονται και με sms στο 13033. Στέλνετε τον τύπο της μετακίνησης σας, κενό, ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας. Το sms λειτουργεί ως αποκομμα αντί χαρτιού και το επιδεικνύεται δηλαδή εφόσον γίνει έλεγχος. Το sms ειναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΧαρδαλιάςΜητσοτακηςΚυβέρνησηΝΔαπαγόρευση κυκλοφορίας
Keywords
Τυχαία Θέματα